В Световния ден на рециклирането, 18 март, Yettel представи първата

...
В Световния ден на рециклирането, 18 март, Yettel представи първата
Коментари Харесай

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

В Световния ден на преработването, 18 март, Yettel показа първата по рода си интерактивна просветителна апаратура за понижаване на електронните боклуци и поощряване на преработването им. „ РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel ” ще посреща минувачите на площад „ Света Неделя “ в София до края на март, където всеки клиент ще може да се запознае с пътя  на електронните устройства – от производството до края на виталния им цикъл. Както и да подкрепи идеята на телекома, като съобщи за преработване своите остарели и неработещи дребни устройства или кабели.

„ В поддръжка на дейната ни връзка за отговорно отношение към технологиите, създадохме тази апаратура, с цел да покажем по ангажиращ и въздействащ метод какво се случва с електрониката, когато спрем да я използваме и за какво тя не трябва да попада в природата. Така се надяваме да докоснем освен любознателността, само че и страстите на хората, с което да насърчим устойчивия метод на живот и с общи старания да понижим замърсяването от електронните боклуци “, сподели по време на откриването Маргита Колчева, старши консултант „ Устойчиво развиване “ в Yettel.

 

Проектът на Yettel е част от дългогодишните старания на телекома да минимизира отрицателния отпечатък от електронните боклуци. Инициативата цели да подтиква виновното отношение на обществото към природата и да предизвика действителни дейности у допустимо най-вече хора. Тя се реализира с поддръжката на Столична община.

 

" Днес е Световният ден на преработването и аз се веселя, че вие ни напомняте за него с тази забавна и просветителна апаратура. Всяка акция, която осведоми и основава просвета на отношение към отпадъка като запас, е значима ”, показа Надежда Бобчева, заместник-кмет по направление " Зелена система, екология и земеползване " на Столична община по време на събитието. " Управлението на отпадъците е извънредно комплициран развой, в който Столична община е поела сериозен ангажимент. Успешното ръководство на боклуци обаче е допустимо единствено при изискване, че изградим работещо взаимоотношение сред община, жители и бизнес. А смяната на настройките по значими за града зелени тематики като преработването се гради на информационни и просветителни акции в градска среда, с които да осведомяваме и ангажираме жителите на столицата. ”  

 

 

РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel

Цветната апаратура прилича голямо шкафче – отпратка към шкафа със остарели устройства и кабели, който всеки има в дома си. Посланието към посетителите е да се замислят какъв брой неработеща техника и кабели държат у дома и вместо да се „ затрупват “ или „ омотават “ с тях – да ги рециклират. До края на март всеки може да стане част от идеята за по-чисто бъдеще, като съобщи ненужните си дребни електроуреди в особено построените чекмеджета за събиране на електронни боклуци. Те са оборудвани и с кантар за претегляне, който пресмята какъв брой въглеродни излъчвания се икономисват от вярното им отнасяне.

 

Дизайнът извън се добавя от любопитни обстоятелства за електронните боклуци, събрани в т.нар „ Музей на електронните боклуци “, както и седящия „ кабеленчовек “, изработен от 350 метра остарели кабели, който пита минувачите какво са създали със остарелия си телефон, откакто са си купили нов.

 

Влизайки в инсталацията, посетителите могат да научат какво се случва с електрониката, откакто излезе от приложимост и попадне в природата, както и отговора на въпроса „ Защо е значимо всички електронни устройства да се рециклират? “ с съответни образци за нездравословното им влияние върху околната среда. А впечатляващата смарт телефон „ дисекция “ демонстрира скъпите материали, съдържащи се в устройствата, които потребителите най-често сменят.

 

Електронният боклук е най-бързо растящият тип боклук в света

Излязлата от приложимост техника публично оглавява класацията на най-бързорастящия тип боклук в света. Само за една година световно се изхвърлят над 50 милиона метрични тона устройства, като едвам 17% от тях се рециклират, по данни на. Електрониката, която хората складират или изхвърлят погрешно в общия боклук, се разгражда с години и отделя нездравословни и токсични субстанции. Попадайки в почвата, въздуха и водата, те основават опасности за здравето и живота ни. От друга страна, тя съдържа скъпи изчерпаеми запаси като злато, мед и алуминий, които, в случай че бъдат рециклиран, могат да получат „ втори живот “ и да се преизползват за производството на друга техника.

Като тематики с изключително значение за телекомуникационния бранш, само че и за обществото като цяло, ограничението на електронните боклуци и насърчаването на кръговата стопанска система са значим дирек в политиките на Yettel за запазване на околната среда и са част от заложените цели в тактиката за стабилно развиване на компанията. Амбицията на телекома е до 2028 година да предотврати попадането на 127 000 кг. електронни боклуци в природата. За задачата Yettel работи интензивно за приобщаването на повече виновни жители към идеята, като се стреми да прави преработването по-лесно и налично за всички.

 

През 2023 година компанията съумява да предотврати попадането на 27 233 кг. електронни отпадъцина сметището. Съществен принос за това имат стратегиите като „ Рециклирай и спести “, които стимулират потребителите да се освободят от ненужните си устройства. Както и огромните информационни акции за разпространение на устойчивия метод, измежду които е „ Зелената идея “. Тя оказва помощ на хората да водят по-екосъобразен живот, предоставяйки им дребни и лесни стъпки за понижаване на отрицателния си отпечатък върху природата.

Още през 2008 година телекомът оборудва всичките си търговски обекти със специфични пунктове за предаване на излезли от приложимост устройства. С постигнатите резултати за миналата година Yettel отбелязва 60% растеж на събраните електронни устройства в магазинната си мрежа по отношение на 2022 година

 

Образователната апаратура ще е отворена до края на март

Образователната апаратура ще посреща деца и възрастни на пл. “Света Неделя “ в София до края на март. Освен да научат повече за електронните боклуци и да предадат ненужните си устройства, посетителите на „ РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel ” могат да вземат участие и в лотария за Nothing phone (2). Устойчивият смарт телефон е основан най-вече от рециклирани материали, а в заводите за сглобяването му се употребява 100% сила от възобновими източници. През идващите месеци 3-метровият интерактивен куб ще обиколи разнообразни местоположения, с цел да запознае и приобщи повече жители с дълготрайната задача на Yettel.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР