В световен мащаб хората изразяват все по-малко увереност в способността

...
В световен мащаб хората изразяват все по-малко увереност в способността
Коментари Харесай

Българите са най-благосклонно настроени към Путин и Русия

В международен мащаб хората показват все по-малко убеденост в способността на Путин да постъпва вярно във връзка с международните каузи. И възгледите на самата Русия отразяват тези отрицателни оценки за Путин. В множеството от 33-те страни, изследвани от американския център за проучвания „ Pew Research Center “ през 2019 година, по-малко от половината гледат на Русия благосклонно, а още по-ниско е доверието към съветския водач от двайсет години насам Владимир Путин. Но не по този начин е в България.

62% от българите одобряват Путин – най-високият дял в изследваните страни; а 73 на сто от сънародниците ни гледат удобно на Русия, цитира резултати от проучването БГНЕС. От източноевропейските страни близки са настроенията единствено в Словакия - 60 на 100 утвърждение на Русия. Мнозинството в Литва, Полша, Чехия и Украйна демонстрират противоположното. Само 34% от хората в Чехия имат позитивна конфигурация към Москва. Любопитно е съотношението в Германия: 33% в някогашния Запад имат удобен взор върху Русия, спрямо 43% от някогашния Изток.

Особено сериозни към Русия са северноамериканците и западноевропейците. Само 18% от американците и три от 10 канадци имат позитивно мнение. В Западна Европа единствено 31% гледат на Русия позитивно, като най-негативно настроени са шведите (12 на сто), холандците (23) и британците (26%). Само към една четвърт в Япония (25%) и Австралия (26%) виждат Русия в добра светлина, контрастирайки с болшинство от 56% при филипинците. В Индия 49% имат позитивно мнение.

В Западна Европа отношението към Русия е по-малко позитивно, в сравнение с при започване на 2010 година През 2011 година почти половината във Франция (53%), Обединеното кралство (50%) и Германия (50%) имат позитивни възгледи за Русия, като тези в Испания са относително по-малко (46%). Но след анексирането на Крим от Русия през 2014 година се следи внезапно намаляване на утвърждението. 

Възгледите на американците за Русия са в най-ниската си точка за десетилетие. Междувременно мненията на руснаците за Съединени американски щати за малко се усъвършенстват след избирането на Доналд Тръмп, само че позитивните настроения от този момент насам понижават. Само към три на всеки 10 руснаци (29%) имат позитивно мнение за Съединени американски щати през днешния ден.

Като цяло по-младите хора са по-склонни от по-възрастните да гледат на Русия позитивно. В Япония, да вземем за пример, половината от тези на възраст от 18 до 29 години имат удобно мнение за Русия, в съпоставяне единствено с 16% от тези на 50 и повече години. Но не по този начин е в някогашния комунистически блок. В България, Чехия и Словакия хората на възраст 50 и повече години са по-изявени русофили от тези между 18 до 29 години. 

Малко хора в международен мащаб показват убеденост в Путин. 60% от хората в изследваните 33 страни нямат доверие в Путин, що се отнася до постъпките му по отношение на международните каузи. Както при оценките за Русия, доверието в Путин е изключително ниско в Северна Америка и Западна Европа. В някогашната руска република Литва седем на 10 души нямат доверие в Путин, а в Украйна - осем от 10. 62% от българите обаче имат доверие в съветския водач – най-високият дял в изследваните страни.

В Съединени американски щати има известно разделяне сред републиканци и демократи, когато става дума за Путин. Сега републиканците са с 21 пункта по-положително настроени към съветския водач от демократите (31% против 10%), което е най-широкото партийно разграничение по този въпрос в изследването на „ Pew Research Center “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР