В световен мащаб е доказано, че икономическият растеж на една

...
В световен мащаб е доказано, че икономическият растеж на една
Коментари Харесай

Иноватори от бъдещето: Как технологична компания помага на българското образование

В международен мащаб е потвърдено, че икономическият напредък на една страна е директно подвластен от качеството на образованието, нововъведенията и интензитета на потребление на новите технологии. Този принцип следват и огромните технологички компании, пробвайки се да изградят удобна среда и еднакъв късмет за всички. А смяната стартира от най-малките.
" От една страна желаеме да създадем технологиите налични за всички деца в просветителния развой, с цел да могат те да познават нововъведенията и да създадем изобретателна среда в учебно заведение. От друга страна желаеме да подготвим децата за 21 век – да развием уменията им, тяхното сериозно мислене, работата в екип, колаборация, иновативност, шерване, метод на показване на хрумвания. Всички тези качества са извънредно значими и STEM стратегиите дават опция за развиването на тези умения ", безапелационна е Албена Спасова, която е шеф на стратегия „ Образование “ в Microsoft.


STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е нов тип образование посредством методите на науката, технологиите, инженерството и математиката, което учи децата на на практика умения. А задачата е, посредством консолидиране на нововъведенията в общата образователна стратегия, учениците да развият значими качества, използвани и отвън класната стая.
" Това, което вършим ние като компания е да създаваме наличие. които могат да бъдат употребявани от всеки един преподавател във всяка една страна. Ние ги локализираме и ги превеждаме на български език, с цел да бъдат налични за всички учители в България. Тази година се навършват 20-години от живота в Космоса и доста от тези STEM стратегии са на тази тема, да вземем за пример по какъв начин да създадем чорапи за космонавтите и за какво това е значимо ", добавя Албена.



След като стратегиите бъдат преведени, те ще бъдат качени на уеб страницата на Министерство на образованието, с цел да бъдат елементарно налични за всички учители. Те от своя страна ще имат свободата да ги приспособяват към образователния материал, на база на опциите и ползите на учениците, тъй че да ги приготвят за живота след учебно заведение.
" Има учебни заведения, които към този момент ги употребяват. Ние имаме една спомагателна стратегия, която се споделя Microsoft Innovative Educators, към която членуват доста от българските учители и те ползват освен STEM програмата, която Microsoft създава, само че и Minеcraft за обучение. Това е един различен метод да се подтиква изобретателното мислене и работата в екип още в учебно заведение.
Това, което ще създадем ние в летния сезон е, че ние ще организираме ежеседмични образования за всички учители, които имат предпочитание да се приготвят за това по какъв начин се изнася един STEM урок – какви материали са нужни, по какъв начин да се приспособява наличието и човек от нашия екип в България ще изнася всяка седмица курсове. Програмата също ще бъде качена в уеб страницата на МОН ", разкрива Спасова за идните проекти на компанията.

 Образование на бъдещето – по какъв начин технологиите ни оказват помощ да учим (ВИДЕО) Образование на бъдещето – по какъв начин технологиите ни оказват помощ да учим (ВИДЕО)
В последната година станахме очевидци на бързата и неотложна цифровизация на всички браншове – учениците започнаха онлайн подготвен...

е едно от образователните заведения, които могат да се похвалят с работещ STEM център и удовлетворени възпитаници.
" Децата се занимават с роботи от 1 година и половина. Първо започнахме с едни пчели, по-късно купихме лего роботите и от 6 месеца работим с фотон робот. Това ни въодушеви да обособим и специфични пространства, които да дават отговор на условията за по-модерна среда.
Тези STEM центрове и стратегии ни въодушевиха да аплайваме и за новаторско учебно заведение като нововъведението ни е въвеждане на цифрови науки още от 2-ри клас, като концепцията е да продължим и в прогимназиален 5, 6 и 7-ми клас. Това в действителност е бъдещето и за по-горни класове. Но тяхното приложение зависи най-много от творчеството на учителя. Така че тук ролята на учителя е огромна ", споделя Мариета Христова, която е шеф на СУ „ Васил Левски “ в Елин Пелин.


 Шефът на Microsoft: 1984 на Оруел може да настъпи през 2024 година Шефът на Microsoft: " 1984 " на Оруел може да настъпи през 2024 година
Президентът на Microsoft предизвести, че животът, изобразен в „ 1984 ” на Джордж Оруел, „ може да бъде действителност през 2024...

" Отначало започнахме завършения в компютърния свят и последователно развихме нещата, в този момент се забавляваме с роботи. Децата го одобряват като игра. Игровизацията в начален стадий е доста значима част от образователния развой, тъй че те незабелязано възприемат нещата, даже възприемат часовете като игра, а не като учене.
Предимно са под формата на занимания по ползи, само че в часовете също сполучвам да ги вмъкна като спомагателен запас като интерактивност в преподаването, с цел да не е суха материя и по-бързо децата да усвояват материала, който въпреки и поднесен по по-забавен метод в самите учебници, отново е сложен за разбиране в случай че нямат параленост сред физическото и цифровото ", споделя опита си Ива Григорова, която е преподавател по осведомителни технологии и компютърно моделиране в СУ „ Васил Левски “.


" Децата трансформират отношението си към образователния развой, демонстрират самодейност и много огромна ученолюбивост. Ползите за учениците са огромни, тъй като стимулира тяхната изследователска дарба, децата изначално са любопитни, само че това оказва помощ в образователните часове, тъй като те стават съизследователи, дружно със своите учители ", добавя директорката на образователното заведение.
 Проф. Николай Ангелов: Просперитетът на страната идва след развиване на промишлеността (ВИДЕО) Проф. Николай Ангелов: Просперитетът на страната идва след развиване на промишлеността (ВИДЕО)
„ Държавата е една от най-сложните системи, тя е многофакторна. Не може в Народното събрание да преобладават единствено и само адвокати, тъй като...
" Ние започваме още в първи клас да се занимаваме, аз се старая да им развия главно алгоритмичното и логическото мислене. Там използваме способи, които не са толкоз цифрови, само че и разнообразни платформи. След това във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас започваме и с лего комплектите, с които конструират, имаме и инженерно мислене, включваме и фотон работите, с които вършат параленост сред цифровия и физическия свят. Пускат се в разнообразни завършения, с които упражняват знанията си и наученото. Като цяло те го одобряват като игра, другото идва бонус ", обобщава Ива Григорова.


А резултатите не закъсняват и децата постоянно остават след часовете, с цел да употребяват наличната материална база.
" Най-интересни са ми часовете по компютърно моделиране, тъй като моделираме, играем с конструктори, изпълняваме разнообразни команди, вършим забавни проби. И роботите са ми доста забавни, с тях също се забавляваме ", безапелационна е Тея Георгиева Серафимова, която е ученичка в 4-ти клас.

 Основно учебно заведение в смолянско село се снабди с 3D принтер и STEM център Основно учебно заведение в смолянско село се снабди с 3D принтер и STEM център
Уникален план, извоюван през 2020 година от учебния колектив на Основно учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ в смолянското...

" От септември месец ще започва и стратегия за основаване на STEM лаборатории в съвсем всяко учебно заведение. Всяко учебно заведение ще може да кандидатства и фактът, че към този момент има готови уроци и стратегии, ще улесни учителите да употребяват едно готово наличие, което само би трябвало да приспособяват към образователния развой ", разкрива Албена Спасова от Microsoft.
Иновациите и технологиите се развиват всеки ден, а нужното изискване за развиване на всяка страна и обособен субект е следването им, по този начин както вършат водачите в сектора.
Автор: Габриела Андреева


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР