В света в момента се случват три големи трансформации –

...
В света в момента се случват три големи трансформации –
Коментари Харесай

Евродепутатите социалисти за цената на личния преход - зелен, дигитален, демографски

В света сега се случват три огромни трансформации – зелена, цифрова и демографска. Обвързани между тях, те в огромна степен ще дефинират бъдещето на човечеството, а по какъв начин България ще се оправи с тях е основен въпрос. Това е посланието на евродепутатите социалисти Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов, Елена Йончева, които провеждат полемиката „ Цената на персоналния преход – зелен, цифров, демографски “ дружно сдомакините отФондация Фридрих Еберт – България и Институтът за обществена интеграция в „ София ивент сентър “.

„ Искаме или не трите огромни трансформации са тук и ще трансформират страните, средата и живота ни. По-добре е да ги приемем и да се подготвим за тях, тъй като отлагането им във времето ще коства в пъти по-скъпо на всички нас, само че най-много на идващите генерации. Време е почтено да кажем какво следва. И да пожелаваме неотложни дейности. Левицата по природа е действена, дейна – в никакъв случай не се е изправяла против напредъка и софтуерните революции. Но постоянно е отстоявала ясните човешки императиви – човещина, независимост, правдивост. Мисия на лявото през днешния ден е да съвместим софтуерния напредък със обществения. Да отговорим на страховете на хората, да ги предпазим и да им дадем сигурност и вероятност за бъдещето – за нашето и за идващите генерации “, съобщи Сергей Станишев.

„ Проблемът е, че у нас политиците приказват незадълбочено и рядко изясняват протичащото се. Като предписание, европейските политики се показват като приумици на анонимни служители в Брюксел, водени от демократичната идеология и ползите на „ огромните играчи “, счита още той.

„ През юни предстоят избори за Екологичен потенциал. И някои от политическите сили ще чертаят черни сюжети, ще приказват за обедняване, за затваряне на работни места, за неравенства. Затова ще кажа доста ясно: цената на персоналния преход на всеки от нас ще е в пъти по-висока, в случай че не предприемем ограничения незабавно. Ако нямаме тактика къде желаеме да стигнем като страна. Ако не използваме изоставането си, с цел да прескочим по-напред в бъдещето “, прикани още той.

Според Петър Витанов е нужна огромна смяна първо в България, с цел да може тя да взе участие интензивно в трансформацията в Европа.

„ В България преходът се оказа продължителен – живеем го към този момент 35 години. И до момента в който го живеем от ден на ден се разделяме – на малцинство от печеливши и болшинство от губещи. Резултатите ги виждаме в новините. Там са Мис Силикон, Нотариусът и Еврото. И ограбените старци в селата. „ Ало “ измамниците, на които хората хвърлят през балкона спестяванията си. И на този декор - Сглобка. Българското държавно управление в една сякаш демократична и сякаш европейска страна. Консилиум сред досегашни врагове, които през днешния ден са се събрали към трапезата, с цел да разделят облаги, без въобще да се интересуват от прогресивните решения “, сподели той.

„ А къде е лявото, чиято съществена цел е да направи елементарните хора по-малко губещи? Няма го, стои някъде в ъгъла с водач, който не е изключително угрижен от разпарчетосването на страната “, установи още той.

„ Неадекватните десни политики не престават да разслояват обществото, наред с непрозрачното систематизиране на обществените средства, в това число и на тези от фондовете на Европейски Съюз. На този декор ние приказваме за зелен и цифров преход. Зелената договорка у нас буди съмнение. Изследванията демонстрират, че българите към момента не знаят защо става въпрос, макар че са разтревожени от климатичните промени. Но в съзнанието на нашите сънародници Зелената договорка е обвързвана със кавги за саниране и няколко ветро или слънчеви парка за олигарсите. Те не виждат опцията за себе си през тази промяна. Напротив, опасяват се, че ще живеят на студено и ще им е скъпо. Личният преход, за който приказваме през днешния ден, е и публичен. Ние не можем да го спрем, само че можем да го трансформираме “, добави Петър Витанов.

Важно е, че на тази конференция ние разясняваме основни въпроси за цяла Европа. За страдание разслоението сред небогати и богати остава все по този начин огромно. И по-бедните страни рискуват да изостанат от тези трансформации, означи Ласло Андор – общоприет секретар на Фондацията за европейски прогр есивни проучвания и някогашен еврокомисар по заетостта.

Сред участниците беше и Йонек Полет, заместител общоприет секретар на ПЕС.

" Днес е значимо да приказваме за нашата прогресивна визия за Европа. Бих желал да благодаря на Сергей Станишев, който направи доста в границите на своя мандат.  Както всички знаете, предстоят ни няколко доста специфични месеца, поради идните европейски избори. Предизвикателствата са многочислени, те са известни. Затова през последните месеци подготвихме нашите отговори. Отговори на провокациите на справедливия преход, на възходящите разноски за живот и с цел да се чува гласът на Европейски Съюз в бързо-променящата се интернационална среда ".

Давайки съответни образци от България, зам.генералният секретар на ПЕС акцентира, че  високотехнологичните вложения към този момент способстват за зелената промяна и за основаването на нови работни места: " Зелената промяна е опция за основаване на постоянни работни места, в това число и тук в България.

Андриана Сукова, изпълняваща длъжността общоприет шеф на Генерална дирекция „ Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване “ към Европейска комисия се включи от Брюксел, с цел да обясни провокациите.

„ В международен мащаб през идващите 5 години софтуерният прогрес ще бъде един от основните фактори, способствуващ за основаването на 69 милиона, само че също по този начин и за изгубването на 83 милиона работни места.

През 2022 година към 7% от популацията на Европейски Съюз (на възраст 16-74 години) в никакъв случай не е употребило интернет, като някои от най-високите дялове са регистрирани в България: 16,1% от популацията на Северозападния район и 15,9% от популацията в Юзгоизточния регион. и с идните трансформации “, обърна внимание тя.

Успоредно с това са тревожни и данните от демографията.

„ Европа е застаряващ континент, в който ще се покачва коефициента на възрастова взаимозависимост от 33% на 60% до 2100 година Намаляване на популацията в трудоспособна възраст в Европейски Съюз с 1 милион души годишно  2023 година и 2050. и съпъстващият риск от продължаващо застаряване се отразяват негативно върху конкурентоспособността “, означи Сукова.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР