В света една трета от хранителните продукти се изхвърля в

...
В света една трета от хранителните продукти се изхвърля в
Коментари Харесай

Световната икономика губи 1 трилион долара годишно от изхвърлянето на храна

В света една трета от питателните артикули се изхвърля в боклука, а международната стопанска система губи от това към 1 трилион $ годишно. Това демонстрираха данни на Световната продоволствена стратегия, която е профилирана организация на Организация на обединените нации за битка с глада в света. Според изчисленията на специалисти, в случай че загубите на храна се понижат на половина, интернационалната общественост ще може да реализира забележителен прогрес в битката с глада.

Световната продоволствена стратегия стартира нова акция Stop The Waste, чиято съществена цел е да спре безсмисленото изхвърляне на храна. Глобалното придвижване за подкрепяне на битката с питателните боклуци ориентирано към притежателите на заведения за хранене и магазини, както и към жителите и ги приканва да съхраняват добре продуктите, да не купуват прекалено много и да не изхвърлят храна, която към момента може да бъде употребена.

"Независимо дали става въпрос за плесенясало парче сирене или остарял морков, пропуснат в хладилника, доста постоянно тези видимо развалени артикули могат да бъдат избавени и включени във вкусно ядене. Ето за какво Световната продоволствена стратегия на Обединените народи разгласи старта на Stop The Waste - световна акция за повишение на осведомеността за големите количества годни за консумация храни, които всекидневно се изхвърлят - табиет, който би трябвало да бъде преодолян, в случай че желаеме да създадем действителен прогрес в изкореняването на глада в международен мащаб ", разясниха от Световната продоволствена стратегия.

Годишно в света се създават 4 милиарда тона храна и това ще бъде задоволително за всички поданици на планетата, в случай че храната се употребява и популяризира рационално и по предопределение, отбелязва Световната продоволствена стратегия. Близо 1.3 милиарда тона артикули на годишна база се изхвърлят в международен мащаб. Програмата на най-голямата филантропична организация предлага понижаване на отпадъците посредством най-прости ограничения, като да вземем за пример смяна на изискванията за предпазване на продуктите. Новата акция към този момент притегли редица известни готвачи по света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР