В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието

...
В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието
Коментари Харесай

Преди външното оценяване за VII клас: Какво трябва да знаят родители и ученици?

В студиото на утринния блок на Българска национална телевизия зам.-министърът на образованието Таня Михайлова подсети, че при националното външно оценяване за VII клас има няколко особености, измежду които това, че изпитите ще са от две елементи, само че с сбор точки, друг начален час на изпита, както и друг изпитен материал. Тя разяснява и провелия се изпит за учениците от IV клас.

Националното външно оценяване за IV клас е в същия формат като предишните години, тъй че няма основни промени в организацията и условията, съобщи зам.-министърът на образованието.

Изпитът е проверявал уменията на учениците да схващат текст и да могат да аргументират мнението си - по този начин тя изясни така наречен въпрос за „ лъва и лисицата “ по приказката на Ангел Каралийчев.
Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Много е значимо децата ни освен да могат да четат, само че и да правят оценка това, което четат. Тогава няма да имаме проблем с функционалната просветеност.
В съответния въпрос няма посочен правилен контракт, а значим е аргументът да избор, добави тя.
 Започват Започват "малките матури " за четвъртокласниците
Днес стартират така наречен "малки матури " за 60 000 четвъртокласници в цялата страна.

При националното външно оценяване за учениците в VII клас, което ще се организира юни месец, значимото е, че оптималният брой точки е 100. Това важи и за изпита по математика, и за изпита по български език и литература. Изпитът по български език и литература ще се организира на 17 юни, по математика - на 19 юни, а на 21 юни е изпитът по избор по непознат език. Той ще стартира в 09:00 ч. и ще се организират в учебните заведения.
Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Тази година в изпита по български език и литература ще са единствено творбите, които са се изучавали в VII клас. Ще има 25 задания и една задача за сформиране на текст.
Тази смяна е съобразена с настояванията и на родители, и на учители, посочи зам.-образователният министър. Тя прикани учениците и родителите да подходят към изпита умерено.
 Какви са измененията в изпита след VII клас? Какви са измененията в изпита след VII клас?
Над 61 000 седмокласници тази година би трябвало да се явят на Национално външно оценяване, което е и вход за гимназиите. Единен тест от две елементи с обща о...

Ако някой възпитаник не се яви на националното външно оценяване за VII клас, отново ще може да кандидатства за учебното заведение, което желае, само че няма да има резултати от съответното оценяване. Взима оценката от балообразуващ предмет от VII клас, избран от учебното заведение, в което се кандидатства, с оценката от външното оценяване, като всичко се преобразува в точки, изясни зам.-министърът.
Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Тъй като кандидатстването става след оповестяването на резултатите, значимо е да се реши къде и по какъв начин да се подредят желанията, с цел да не се окаже, че децата не вземат участие в класиранията, в случай че не са създали верен избор.  Почти 53 000 зрелостници ще се явят на матури Почти 53 000 зрелостници ще се явят на матури
Близо 53 000 дванадесетокласници ще се явят на всеки от двата наложителни зрелостни изпита в края на май.

Тази година има повишение на декларираните паралелки за професионално обучение, съобщи зам.-министър Михайлова.
Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката : Това е най-краткият път за връзка сред класната стая и бизнеса.
Има и нараснал брой паралелки с дуално обучение, добави тя.
 32 учебни заведения в България оферират дуално образование 32 учебни заведения в България оферират дуално образование
У нас регистрират резултата от дуалното образование. До момента над 1600 възпитаници от 32 учебни заведения са избрали тази форма, която им разрешава да работят, до момента в който учат...

Криза в неналичието на преподаватели, изключително по естествените науки и непознати езици, несъмнено има, удостовери зам.-министърът. Тя посочи, че има прикрит „ запас “ от учители, които са напуснали системата, само че могат да се върнат, в случай че имат подобаващ тласък.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР