В студиото на Още от деня“ министърът на земеделието, храните

...
В студиото на Още от деня“ министърът на земеделието, храните
Коментари Харесай

Румен Порожанов за умъртвяването на животни: Това са стандартни мерки

В студиото на „ Още от деня “ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов увери, че евтаназирането на животните в Ямболско поради чума е общоприета мярка при такива заболявания. По думите му ограниченията на БАБХ не са били крайни, а общоприети за сходно смъртоносно заболяване. Той добави, че имунизация против заболяването би довела до уединяване на имунизираните животни в района и забрана на България да изнася артикули от овцевъдството.

Той призна, че е имало проблем с връзката сред БАБХ и стопаните, който е довел до нагнетяване на напрежението и недоумение. За оставка на шефа на Агенцията по храните ще се разисква след одита на специалистите от Европейска комисия.

Чума в действителност има и тя е доказана с всички лабораторни проби, съобщи министър Порожанов. Първата проба, която е взета и позитивна, е била изпратена в Монпелие във Франция, с цел да се удостовери, добави той.

Министър Порожанов отхвърли първо да е почнало избиването на животни, а след това да е била издадена заповед за това.

След потвърждението от Франция издадена първата заповед за евтаназирането на животните, изясни той. Европейска комисия има настрана решение за регионализиране на засегнатите места, което значи, че БАБХ незабавно е уведомила Европейска комисия за съществуването на болестта. След това е последвала забрана за придвижване на животни и стока в областите, наранени от региона - това е било в началото за обл. Ямбол и обл. Бургас, изясни министър Порожанов.

След това е имало второ решение възбраната да не бъде на задачите области, а на обособени наранени общини.
Румен Порожанов, министър на земеделието: Днес събрахме за пръв път щаба, в който заседаваме както по африканската чума, по този начин и по чумата по овцете. Утре ще има председателски съвет в Народното събрание с ръководителите на парламентарни групи, с цел да можем да разбираем в детайли, с документи и експертиза всяко едно деяние. Ако госпожа Нинова се беше поинтересувала и не беше гледала единствено документи и кой какво е споделил...  Оперативният щаб вкарва три незабавни ограничения за битка с чумата по животните Оперативният щаб вкарва три незабавни ограничения за битка с чумата по животните
Оперативният щаб вкарва три незабавни ограничения за битка с чумата по животните. Това разгласи пред медиите вътрешният министър Валентин Радев след първото засе...

Чумата е поливалентна - тази в България е с постепенно появяване на признаците и удължено време на смъртност, изясни Порожанов. По думите му в евтаназираните стада към този момент са били следени животни със признаци. БАБХ не може да изчака да умират животните и заболяването да се разнася, преди да се вземат ограничения, добави той.
Румен Порожанов, министър на земеделието: Когато има установено заболяване, даже в едно стадо в едно обитаемо място, защото няма обособяване на животните. Когато в едно обитаемо място има установено заболяване, ограниченията за биосигурност са посредством евтаназиране на цялото стадо.  Започва изплащането на компенсации поради чумата по животните Започва изплащането на компенсации поради чумата по животните
Започва изплащането на компенсации за умъртвените животни поради чумата, заяви земеделският министър след първото съвещание на оперативния щаб. В 10-...

„ Не считам, че ограниченията, взети от БАБХ, са прекомерни “, съобщи Порожанов. Нормално е при поява на заболяването за пръв път в Европейски Съюз да дойдат европейски специалисти, добави той. От БАБХ са постъпили безусловно съответно, с цел да се избегне разпространяването на болестта, съобщи той.

Няма ваксина за тази болест съгласно Румен Порожанов - употребява се така наречен „ жива ваксина “, след използването на която животното става здрав притежател на заболяването, а животните би трябвало да останат в района, както и техните артикули.
Румен Порожанов, министър на земеделието: Ако създадем имунизиране на този район, съществуват две хипотези - тези животни не могат да се осъществят нито като месо, нито като мляко отвън района. Автоматично се постанова възбрана за страната да изнася артикули от овцевъдството - нормално към три години. Имаме 1,3 млн. овце. Ако не се вземат съответни ограничения за разпространяване на заболяването, ще застрашим цялото поголовие и целия бранш в овцевъдството да бъде блокиран.  Комисия на Европейска комисия идва през днешния ден, с цел да ревизира дейностите на БАБХ поради чумата Комисия на Европейска комисия идва през днешния ден, с цел да ревизира дейностите на БАБХ поради чумата
Експертна задача на Европейската комисия идва през днешния ден, с цел да ревизира дали Българската организация за сигурност на храните се оправя задоволително добре с ограничения...

Това са общоприети ограничения за всички сходни смъртоносни заболявания като шапа, да вземем за пример, добави Порожанов. Може би не е обяснено на всеки един собственик каква е обстановката, какво ще е компенсацията и това е пропуск на БАБХ, призна Порожанов. В съответния случай несъмнено има неприятна връзка със стопаните на животни и това е проблем, добави той.

Обезщетенията са съответни по думите на министъра. Те се пресмятат по тежестта и цената на животното, като са добавени и преизчисления, като финалната, минимална стойност на компенсацията е 192 лева В края на предходната година са дадени огромни компенсации за евтаназирани патици специфична порода с неразбираема стойност, изясни той.

Животните на станалата известна баба Дора ще бъдат евтаназирани, тъй като такива са разпоредбите, увери министър Порожанов. Той не се за се с прогноза кои ще бъдат идващите села, където ще бъдат унищожавани животни.

След одита на Европейска комисия ще се вземе решение дали да се желае оставката на шефа на БАБХ, приключи министър Порожанов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР