В студиото на Още от деня“ министърът на вътрешните работи

...
В студиото на Още от деня“ министърът на вътрешните работи
Коментари Харесай

Валентин Радев за чумата по животните: Има пропуски в работата на всички

В студиото на „ Още от деня “ министърът на вътрешните работи Валентин Радев призна, че по отношение на ограниченията против разпространяването на чумата по дребните преживни животни има пропуски в работата на всички виновни органи. За образец той даде неприятната връзка със стопаните и допускането на външни хора в ограничаващия периметър към засегнатите села. Той упрекна опозиционните депутати на място, че попречват работата на органите на реда. Радев добави, че се работи по уточняването на източника на болестта, само че отхвърли догатката, че животно от Турция е минало оградно оборудване по границата.

На следващото съвещание на междуведомствения щаб беше решено, че работата му ще се изнесе на терен, съобщи Валентин Радев. Открито е второ огнище в с. Борино, само че то е в радиуса от 10 километра от първичното огнище, добави той.

Само опозицията разколебава дейностите на държавните органи по случая, съобщи Радев. Работата на Министерство на вътрешните работи е да оказва помощ на ветеринарните лекари да изпълнят нарежданията на БАБХ, посочи той. По думчите му на председателския съвет на Народно събрание е имало единодушие за дейностите на БАБХ, само че на място депутати от опозицията пречат на Министерство на вътрешните работи да си прави работата в проблемите села.

Има пропуски в работата на всички, в това число и в работата на Министерство на вътрешните работи, тъй като сходна болест се появява за пръв път в България, съобщи вътрешният министър. Комуникацията не е била наред, посочи той.
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Използваме момента на следващия ден да отидем и да го кажем на глас - апелирам ви се, не създавайте протест, не създавайте подправени вести, не казвайте, че няма чума.
Все още не е ясно по какъв начин е импортирана болестта, като има разнообразни хипотези, призна Валентин Радев. По мотив догатката, че животно от Турция е внесло чумата, вътрешният министър означи, че е мъчно да премине през граничната ограда и това мнение е било споделено от ветеринари.
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Няма по какъв начин да мине животно. Да прескочи е доста високо.
Той увери, че се работи интензивно по това да се разбере източника на болестта, с цел да се избегне сходна вбъдеще. Слагат се телени ограждения по границата с Румъния, с цел да се избегне болестта със свински грип, добави той.
Още по тематиката Хиляди умъртвени овце и кози в Югоизточна България поради открита чума
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР