В студиото на Още от деня“ журналистът от БНР Петър

...
В студиото на Още от деня“ журналистът от БНР Петър
Коментари Харесай

В Още от деня“: Как да се изучава комунизмът в учебниците по история?

В студиото на „ Още от деня “ журналистът от БНР Петър Волгин и историкът от Нов български университет доцент доктор Лъчезар Стоянов дискутираха по какъв начин ще бъде изучаван комунизмът от учениците и по какъв начин ще бъде показан интервала на комунистическа власт в България в учебниците.

Петър Волгин изрази опасението, че епохата на комунизма ще бъде показана еднопосочно, като направи забележката, че персонално познава негативните страни на комунистическия режим, до момента в който доцент Стоянов увери, че програмата дава рамка за проучването на комунизма по допустимо най-обективен метод в синхрон с европейските полезности и разбирания.

 Новите образователни стратегии за 10 клас провокираха разногласия Новите образователни стратегии за 10 клас провокираха разногласия
Започнаха дeбатите по новите образователни стратегии за 10 клас. По история е включен интервала на...

Според Лъчезар Стоянов новият образователен проект допуска проучването на история два пъти. Според него новият прочит на комунизма е в синхрон с европейските полезности, които осъждат комунизма и неговия режим.

Петър Волгин означи, че е значимо децата да се учат на всичко - както на неприятните, по този начин и на положителните страни на епохата. Журналистът акцентира, че в гимназията и казармата персонално е усетил репресията на комунизма, само че това не значи, че би трябвало да се отхвърлят достиженията на това време като ниската престъпност и огромното строителство, наред с други. Лъчезар Стоянов означи, че в действителност се учи всичко. Той продължи, че до момента в програмата по история е имало големи фактологични дупки, поради устрема към „ деполитизация “.
 Българска социалистическа партия желае анулация на новата стратегия по история за 10-и клас Българска социалистическа партия желае анулация на новата стратегия по история за 10-и клас
Да бъдат анулирани образователните стратегии по история за 10-ти клас, за това настояха през днешния ден от „ Българска социалистическа партия за България “. Доводите са, че има идеологически метод при...

Според Петър Волгин сега се неглежира всяка една позиция, която не влиза в статуквото, което по думите му е „ дясно “.
Петър Волгин, публицист от БНР: Ще се повтори проучването на българската история, както го учихме ние, единствено че с противоположен знак. Сега ще се каже, че всичко преди 44-а година е било прелестно и цветущо, само че са пристигнали едни неприятни комунисти и тогава е станало нещо непоносимо и е настанал мрак в българското общество.
Доц. Стоянов разгласи сходна теза като „ говорене наизуст “. Според него програмата дава рамка, а създателите на учебниците имат независимост на интерпретация.
доц.д-р Лъчезар Стоянов, историк, Нов български университет: В програмата има няколко неща, които дават опция да се отбележат българските достижения. Да дадат образци за достижения на създатели, художници, учени, които са съдействали за европейската просвета. Има една точка, която показва унификацията на бита на българите - нововъведенията, които трансформираха българския обичай. Това е рамката, по която се написа.
„ Болката е, че се промени парадигмата на деполитизирана стратегия “, приключи Стоянов, като означи, че 30 години са задоволително време да се премисли режимът.

Петър Волгин изрази вярата, че програмата в действителност ще бъде безпристрастна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР