В студиото на Лице в лице“ по БТВ Гълъб Донев,

...
В студиото на Лице в лице“ по БТВ Гълъб Донев,
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Ще се опитаме да довършим договора, който имаме с „Газпром“

В студиото на „ Лице в лице “ по БТВ Гълъб Донев, сподели че задачата е да подсигуряват целия отоплителен сезон. „ Це се опитаме да довършим контракта, който имаме с „ Газпром “.

Той изясни, че се водят договаряния тези доставки да са разсрочени и през зимата, с цел да обзет интервал и през 2023 година

„ Енергийният министър чака отговора на „ Газпром “. Ние като служебно държавно управление желаеме да довършим това, което имаме като договореност и не водим диалози за нови контракти, това ще го прави постоянното държавно управление. Целта ни е да подсигуряваме целия отоплителен сезон. Няма геополитически завой, добави Донев.

Той изясни, че договарянията, които са почнали, са на високо равнище.

„ На този стадий не мога да кажа с кого се приказва, само че се прави всичко допустимо този контракт да бъде изпълнен до края на годината, несъмнено и с продължение на периода за осъществяване “, означи още Донев.

Донев изясни, че ще се разгласи прогнозната цена на газа през октомври.

„ Скоро време ще бъде обявенапрогнозната цена за количествата и за цената на газа през октомври месец. Българските жители и бизнесът могат да познаят по цените, които ще имаме за доставките на газ през октомври, доколкото държавното управление прави своята работа, търси надеждни и сигурни източници на доставка “, изясни Донев.

Той разяснява и възможното арбитражно дело поради газовите доставки.

„ Дали ще има арбитражно дело или не е въпрос на бъдеще. Едно е да имаш 7 танкера, които плават, напълно друго – къде могат да бъдат разтоварени и включени в газопреносната система. Ето това нещо не беше обезпечено, да осигурим за октомври един танкер бе лимитът, с който разполагат терминалите за регазификация на полутечен газ и в Турция, и в Гърция. Водихме диалози и с двете страни, както и с Италия. Проиграли сме безусловно всички благоприятни условия, най-важното без медиатори. Слотовете са уговорени и зтъргувани доста преди Петков и Василев да изискат офертата за полутечен газ “, добави служебният министър председател.

Относно азерския газ служебният министър председател изясни, че и сега България го получава през друга точка на доставка.

„ Това, което направихме и районният министър, и министърът на енергетиката, и надлежно министърът на вътрешните работи е да ускорим процесите по строителство на тази интерконекторна връзка с Гърция, тъй че нещата да се случат от 1 октомври и България да получава азерският газ през новата връзка. Направени са няколко стадия. Подписана е заповед от районния министър за поетапно приемане в употреба на оборудването всички съпътстващи на цялата инфраструктура, която съпътства това оборудване. Той е фактически доста актуален газопровод, който ще обезпечи над милиард кубични метра газ за България от различен източник – това е азерския газ “, сподели Донев.

Служебният министър председател добави, че през днешния ден е реализирано съглашение през новостроящия се терминал в Александруполис България да резервира потенциал за още доставки на полутечен газ към газопреносната система на България.

„ Вече 1 милиард кубически метра ще можем да доставяме през терминала в Александруполис. Това ще стане, несъмнено от 2024 година, само че това са стъпките, които ние вършим, с цел да осигурим цялостна диверсификация на доставките на газ към България “, изясни Донев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР