В студените дни, когато умората и апатията ни налегнат, често

...
В студените дни, когато умората и апатията ни налегнат, често
Коментари Харесай

Три храни ни правят по-умни

В студените дни, когато умората и апатията ни обзет, постоянно се улавяме, че ставаме по-разсеяни и започваме да забравяме редица неща от всекидневието си. Това се задълбочава с всеки минал ден и единственото, което може да ни помогне, с изключение на положителната отмора, е храната.

Защото всички знаем, че с цел да сме здрави, би трябвало да се храним вярно и да одобряваме избрани храни, които да ни оказват помощ да се усещаме по-енергични, красиви и умни. Експертите са безапелационни, че с изключение на наложителните риба и орехи, през есента би трябвало да включим в менюто си и още няколко продукта.

Те са налични, вкусни и здравословни, а продължителнителната им консумация защищава от болести на нервната система в по-късна възраст и може да докара до трайно възстановяване на умствените ни качества. Ето кои са те:

Киви
Рибата и ядките не са единствените източници на потребните за мозъка Омега-3 мастни киселини. Голямо количество от тях се съдържа в семките на кивито. Освен това то е извънредно богато на витамин С, който е страховит съдружник в битката ни със напрежението и умората. Само eдно киви дневно покрива целесъобразния дневен банкет за възрастни. Освен това Витамин С има способността да усъвършенства абсорбирането на желязото от храната, което е належащо за преноса на О2 в кръвта. По този метод се обезпечава положителното действие на мозъка.

Моркови
Бета каротинът, съдържащ се в морковите, усъвършенства вербалната памет.

Изследване, оповестено в сп. Archives of Internal Medicine сочи, че дълготрайния банкет на този плод, цялостен с антиоксиданти и потребни витамини и минерали, усъвършенства познавателните функционалности и понижава риска от деменция. Експертите споделят, че възрастните хора, които са консумирали постоянно моркови и хранителни добавки, съдържащи бета каротин, са се справили доста по-добре на тестванията за когнитивни качества.

Бадеми
Проучване на експерти от университета на Илинойс в Чикаго, потвърждава, че хората, които ядат по една шепа сурови бадеми на ден в продължение на няколко месеца, са по-малко застрашени от Алхаймер и се оправят по-добре на проби за паметта. /missbloom.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР