В структурата на Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на

...
В структурата на Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на
Коментари Харесай

Николай Нанков: В „Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на ток за ВиК дружествата

В структурата на „ Българския ВиК холдинг “ ще има търговец на ток, което ще разреши ВиК сдруженията да понижат разноските си за електрическа енергия с към 30%. Това сподели зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на среща в КНСБ по проблемите на ВиК бранша.
В момента операторите купуват ток на свободния пазар и това докара до скок на разноските им до 70%, макар направените вложения и редуцираните количества потребявана електрическа сила. Със основаването на холдинговата конструкция този проблем ще бъде решен, а с част от освободения паричен запас ще могат да се покачат трудовите хонорари в бранша, изясни зам.-министърът.
Според КНСБ въпросът с повишението на заплатите е без конкуренция. „ За нас нарастването на разноските за личен състав с 15% е незабавно належащо “, акцентира ръководителят на конфедерацията Пламен Димитров. 16 000 души са заетите в бранша, 6500 от тях са работели на минимална работна заплата през 2019 година Повече не може да си позволим да губим фрагменти поради ниските хонорари, добави Димитров.
Според зам.-министър Нанков някои сдружения ще могат в границите на цялата 2020 година да усилят работната заплата с 14-15%, само че за други това ще е мъчно постижимо. Затова, в случай че холдингът бъде структуриран доникъде на годината, ще има запас да се подкрепят сдруженията в по-тежко финансово положение за увеличение на възнагражденията.
За реализиране растеж на заплатите е належащо да бъдат употребявани и други източници -  да вземем за пример, увеличение на събираемостта от клиентите. 117 млн. лева са сега вземанията на ВиК сдруженията с държавно присъединяване от консуматори, от тях 81 млн. лева са от жителите. Затова ще се търсят законови механизми за възстановяване на събираемостта и понижаване на кражбите на вода. Те ще бъдат написани в Закона за ВиК, който сега се приготвя.
Николай Нанков акцентира, че ще се промени и свръх регулацията в бранша, тъй като това също пречи на ВиК сдруженията да се развиват и влагат. В бъдеще КЕВР би трябвало да контролира дълготрайното осъществяване на бизнес проектите, а не разноските на сдруженията и качествените индикатори.
По отношение на рецесията в Перник заместник-министърът уточни, че сега се създава абстрактен план за построяването на спомагателен тръбопровод от 13,5 км и помпена станция Мало Бучино. Съоръженията са част от новото предложение за решение на казуса с нарушеното водоснабдяване на града, което планува да бъдат пренасочени спомагателни количества вода от водосбора на бент. „ Белмекен “ към бент. „ Бели Искър “, като се употребява прекосяването през мрежата на София.
На въпрос няма ли тези спомагателни количества да застрашат стената на бент. „ Бели Искър “, зам.-министър Нанков бе безапелационен, че подобен риск не съществува. В момента водата в язовира не би трябвало да е повече от 70% от общия размер, с цел да се подсигурява неговата безвредна употреба. Този сериозен размер няма да бъде надхвърлен,  по тази причина няма опасности за стената.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР