В стремежа си към устойчиво развитие на земеделието и подобряване

...
В стремежа си към устойчиво развитие на земеделието и подобряване
Коментари Харесай

България разширява финансовата подкрепа за земеделски земи от Натура 2000

В устрема си към стабилно развиване на земеделието и възстановяване на опазването на околната среда Министерството на земеделието и храните на България /МЗХ/ предприе основна стъпка посредством оповестяването на публично разискване на план за допълнение към Наредба №6 от 2023 година Тази разпоредба регламентира изискванията и реда за използване на интервенцията „ Плащания за аграрни земи в зони от Натура 2000 “ , включена в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023–2027 година

С препоръчаните промени, обсегът на подкрепяне се уголемява с включването на пет нови предпазени зони , утвърдени по Директива 92/43/ЕИО. Това допълнение е значима стъпка към разширение на финансовата поддръжка за аграрни стопани, които работят в сходство със отбраната на естествените зони и биологичното многообразие .

Проектът за изменение също по този начин планува актуализации в Наредба №10 от 2023 година, която урежда интервенциите в региона на околната среда, климата и хуманното отношение към животните, в границите на същия стратегически проект. Уточнява се, че тези допълнения ще бъдат публично включени след довеждане докрай на договарянията с Европейската комисия.

Този ход от страна на Министерство на земеделието и храните е в отговор на потребността от адаптиране към изменящите се условия и условия за запазване на околната среда и по-специално, предпазените територии на Натура 2000. Разширението на обсега на подкрепяне ще даде опция на повече аграрни стопани да вземат участие в напъните за предпазване на естествените запаси и биоразнообразието на България.

Екопромени в земеделието: Министерство на земеделието и храните показва Наредба №10 за разискване с сектора

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР