В страната започва четвърти етап от премахване на ограниченията В

...
В страната започва четвърти етап от премахване на ограниченията В
Коментари Харесай

В Полша вече ще може да се излиза на улицата без маска

В страната стартира четвърти стадий от унищожаване на рестриктивните мерки

В Полша стартира четвърти стадий от унищожаване на рестриктивните мерки, наложени поради епидемията от ковид. От през днешния ден ще може да се излиза от къщи, без да се носи маска или да се закриват устата и носа с шал, съобщи Българска телеграфна агенция.

Маските няма да са наложителни и за пространства, в които може да се съблюдава отдалеченост от два метра. Остава условието за покриване на устата и носа в църквите, публичния превоз, кината, държавните институции и други сходни места.

Премиерът Матеуш Моравецки сподели, че Полша добре се оправя с битката с пандемията и напомни, че общият принцип, направен в света, е " стерилизация, отдалеченост и маски ".

Следващият, четвърти стадий от премахването на рестриктивните мерки, е планувано да стартира на 6 юни. Тогава ще бъдат отворени доста културни и спортни обекти - кина, театри, фитнеси, басейни, салони за масаж и развлекателни паркове. Зрителните зали ще могат да бъдат запълвани единствено на 50 % от потенциала. Ще могат да се провеждат и събития с участия на до 150 души, само че навън. До 150 души се лимитира и броят на гостите на сватбите, които няма да са длъжни да носят маски.

Не е ясно какво ще стане с учебните заведения. Учебната година в Полша продължава до края на юни, само че не е изключено учениците да се върнат в клас чак през септември. Засега позволение да работят получиха единствено яслите и детските градини, които по избор можеха да отворят порти от 6 май, като броят на децата в групите е стеснен до 12. Началното учебно заведение може да приема деца, в случай че родителите няма с кого да оставят децата, когато са на работа. От 25 май към този момент се позволяват съвещания за гимназистите и завърващите учебно заведение. През юни ще стартират матурите и тази година те ще бъдат единствено писмени. Устната им форма се анулира.

Граничният надзор към този момент е продължен до 12 юни, резервират се рестриктивните мерки и за влизане на чужденци в страната. В Полша има 23 155 случая на инфектирани с новия ковид. 1051 са умряли, в лечебни заведения остават към 2000 пациенти. Отслабването на ограничаващите ограничения стартира на 20 април.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР