В страната започнаха честванията по случай 145-тата годишнина от смъртта

...
В страната започнаха честванията по случай 145-тата годишнина от смъртта
Коментари Харесай

Стотици се преклониха пред Апостола у нас, откриха негов паметник в посолството ни в Атина

В страната започнаха честванията по случай 145-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. 

Десетки жители и посетители на София се преклониха през днешния ден пред паметника му в София, с цел да отдадат респект на великото му дело.

Днес бе и шествието, проведено от НФСБ на чело с вицепремиера Валери Симеонов. В 17,30 през днешния ден то потегли от паметника на Левски и завърши пред църквата " Света Петка Самарджийска ", където има хипотези, че е заровен. Според Симеонов 18 февруари е " същинската " дата на кончината на великия българин. 

Стотици хора от цялата страна се събраха в Карлово на площад " Васил Левски " , където се организира възпоменателна заря.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов одобри почетната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада, а по-късно бе отдадена и минута безмълвие в респект на великия българин. Градът ще продължи с честванията и на следващия ден.

Открита бе и паметна плоча на Васил Левски в българското посолство в Атина . Над 200 наши сънародници участваха в провята, която стартира в българския храм " Свети преподобен Йоан Рилски Чудотворец " и продължи пред българското посолство.



Стихове за Апостола рецитираха възпитаници от българските неделни учебни заведения в гръцката столица. Под звуците на български възрожденски песни гостите сервираха венци и цветя пред барелефа, оповестиха от Външно министерство.

В цялата страна бяха проведени възпоменателни събития в чест на великия българин. Те ще продължат и на следващия ден, когато в 18.00 ч. президентът Румен Радев ще изнесе тирада пред паметника му в столицата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР