в страната и особено в София вече е обезпокоително. Темпът

...
в страната и особено в София вече е обезпокоително. Темпът
Коментари Харесай

Банките свалят все повече оценките на имотите

в страната и изключително в София към този момент е тревожно. Темпът на повишаване на цените е по-бърз, в сравнение с банките са подготвени да одобряват. Това предизвестяват специалисти, които следят пазара на недвижими парцели у нас, написа вестник " Сега ".

Според тях търсенето към момента надвишава предлагането на имотния пазар и по тази причина продавачите са уверени, че може да подвигат цените още и още. " В последните 2-3 месеца обаче зачестяват случаите, когато се стига до покупко-продажби на равнища, които банките не одобряват за пазарни ", разяснява пред Bloomberg TV Bulgaria Борис Димитров, притежател на консултантската компания " Кредит Навигатор ".

Намалени от банките оценки на парцели е причина купувачите да търсят разновидности да набират нужното финансиране с спомагателен потребителски заем. Другият метод е да се договаря с продавача за намаление на цената, само че по този начин може да бъдат реализиран едвам сред 2 до 5% понижение, не повече, показва Димитров.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Жилищните заеми не престават да са шлагер измежду хората. Най-голям...

Прогнозите за имотния пазар в София за тази година са мощното търсене да продължи, а с това и темпът на повишаване на цените на жилищата от предходната година – 15-17%. За – от 20-30%, напомнят от " Кредит Навигатор ". Според компанията за кредитни съвещания растежът в цените ще зависи най-много от това дали банките и тази година ще продължат демократичните си политики на разпределяне на заеми. Цената на заема продължава да е на рекордно ниски равнища – към 2,5%.
В очакване на по-високи лихви
Редица финансисти и икономисти към този момент предизвестиха, че е въпрос на време Европейската централна банка да последва решенията на Фед и в Съединени американски щати и Англия. Според някои специалисти за еврозоната това е допустимо да се случи още през втората половина на тази година. Въпреки че нарастването на лихвите по заемите няма да стане шоково, а с дребни и плавни стъпки, разсрочени във времето, смяната може да провокира сривове в бюджетите на доста семейства.

Тези дни и от парламентарната естрада се заприказва за и заплаха от скорошно пръсване. При дебатите на първото четене на бюджета Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи: " Имаме съществено раздут кредитен балон и това е един от методите да се помпа потреблението ". Цонев означи, че през 2021 година по отношение на 2020 година има рекорден 17% растеж на кредитирането, като общата кредитна задлъжнялост на семействата и бизнеса доближава 65,8 милиарда лева – два пъти над приходите от налози.

" На този декор ФЕД разгласи, че 4 пъти тази година ще увеличи лихвения %. ЕЦБ ще последва тази политика, тъй като няма различен избор – това е най-силната мярка да се ограничи инфлацията. България няма по какъв начин да изостане от тази политика и при повдигане на лихвите може да се сетите какво ще стане с кредитния балон. Това е извънредно сериозен риск, който не е отразен в бюджета ", счита депутатът.
Бъдете консервативни
Българска народна банка също от близо година поучава комерсиалните банки да бъдат по-внимателни при отпущането на жилищни заеми – на фона на бързо растящи размери на ипотеките. Затова кредитни консултанти към този момент поучават самите претенденти за заеми да бъдат самите по-предпазливи. " Не се доверявайте само на критериите на банките за кредитоспособност. Заложете лични спомагателни условия и тогава проверете вашата кредитоспособност. Например макар, че лихвата е 2.5%, изчислете платежоспособността си при по-висока рента – примерно 5%. Ако приходът издържи при нея, умерено може да се тегли заем ", поучава Димитров.

Според наблюденията на " Кредит Навигатор " размерът на междинната ипотека, теглена в България през предходната година, е от порядъка на 70-80 000 евро. Банките кредитират до 85% от оценката, която са дали на парцела, което значи купувачите да се включат с най-малко още 15-20 000 евро. Така при междинен размер на заема от 150 000 лева и рента 2.5%, месечната вноска излиза 670 лева при 25 години погашение. Сметките демонстрират, че в случай че лихвата се завиши до 5%, месечната вноска ще скочи на 870 лева
Строителите подвигат цените
Не единствено вероятно нарастване на лихвите може да обърка съществено сметките на семействата. Заради инфлацията и скока на цените на строителните материали строителите всеобщо индексират продадени на зелено парцели. А неотдавна в предварителните контракти се залагат клаузи, че при инфлация над избран % строителите си резервират правото да поправят цените.

" Свидетели сме и на случаи, когато цената на зелено е една, друга – на недодялан градеж, трета – на Акт 15 и след Акт16 към този момент е радикално друга. Но пазарът го разрешава – търсенето е огромно и няма доста подготвени парцели в положително положение на пазара ", споделя Димитров.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР