В столицата на Нигер Ниамей животът е сравнително спокоен след

...
В столицата на Нигер Ниамей животът е сравнително спокоен след
Коментари Харесай

Един месец след преврата - в столицата на Нигер е спокойно, но ситуацията може да ескалира

В столицата на Нигер Ниамей животът е относително спокоен след напрежението, провокирано от свалянето на президента Мохамед Базум преди един месец. Въпреки спокойствието, обстановката скоро може да ескалира. Докато Ековас заплашва с военна намеса, с цел да възвърне Базум, прилежащите страни на Нигер - Буркина Фасо и Мали, затвърждават поддръжката си за ръководещата хунта.

 
Ние се споразумяхме да създадем взаимен секретариат по въпросите на сигурността. Буркина Фасо и Мали приветстваха подписването на 24 август 2023 година, което им разрешава при потребност да се намесят на наша територия.
Умару Ибрахим Сиди, заместник-генерален секретар на Министерството на външните работи на Нигер

В отговор на това ECOWAS съобщи на нигерските превратаджии, че към момента има време да преразгледат решението си. Западноафриканският районен блок към момента заплашва с военна интервенция, само че би предпочел по-дипломатичен метод.  

 
Дори и в този момент не е прекомерно късно военните да преразгледат дейностите си и да се вслушат в гласа на разсъдъка, защото районните водачи няма да одобрят държавен прелом.
Омар Алие Турай, ръководител на Комисията на ECOWAS

ECOWAS също по този начин отхвърли предлагането на нигерската хунта за тригодишен преход към демократично ръководство, като го дефинира като " провокация ". Междувременно водачите на блока сега договарят за преход към демократично ръководство с военните администрации в прилежащите страни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР