В сряда завърши процеса по излизането на САЩ от Парижкото

...
В сряда завърши процеса по излизането на САЩ от Парижкото
Коментари Харесай

От кои международни споразумения излязоха САЩ при управлението на Тръмп

В сряда приключи процеса по излизането на Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата. Президентът Доналд Тръмп разгласи желанието си да се откаже от използването на наредбите на документа още през юни 2017 година, като се базира „ несправедливостта “ на този контракт и опасността от загуба на няколко милиона работни места в Съединени американски щати. По този мотив ТАСС напомня в обзор от кои интернационалните съглашения се отдръпнаха Съединени американски щати, откакто в Белия дом се засели Доналд Тръмп.

Споразумение за транстихоокеанско партньорство

Първият интернационален документ, в който администрацията на Доналд Тръмп отхвърли да взе участие, беше съглашението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП). Това се случи на 23 януари 2017 година, на третия ден след встъпването в служба на президента. Вашингтон се причисли към ТТП през 2008 година и няколко години водеше договаряния за подписване на ново съглашение, учредено на ТТП, а също по този начин привличаше други страни да вземат участие в него. В резултат на това на 4 февруари 2016 година съглашение, предвиждащо основаването на зона за свободно придвижване на артикули, услуги, капитали и технологии, беше подписано от 12 страни от тихоокеанския район. Доналд Тръмп обаче съобщи, че този документ дава неразумни изгоди за съперниците на Съединени американски щати и не регистрира изцяло американските ползи.

Северноамериканско съглашение за свободна търговия 

На същия ден - 23 януари 2017 година - президентът Тръмп подписа декрет за започване на договаряния по промяната на Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA) с присъединяване на Съединени американски щати, Мексико и Канада. Тръмп разгласи това съглашение, подписано през 1994 година, за „ неприятна договорка “ и „ най-лошото комерсиално съглашение в историята “, което е довело до съкращения на работни места и заплати в Съединени американски щати заради притока на евтина работна ръка от Мексико и прехвърлянето на доста промишлености на територията на прилежащите страни. В случай на отвод за проверка на този документ, той заплаши едностранно да се отдръпна от него. На 30 ноември 2018 година и трите члена на NAFTA подписаха ново комерсиално съглашение, наречено Споразумение Съединени американски щати - Мексико - Канада (USMCA). На 1 юли 2020 година то влезе в действие.

Съвместният изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна програма  

На 8 май 2018 година президентът Тръмп разгласи отдръпването на страната от Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия (СВПД). Този документ е подписан на 14 юли 2015 година от Иран и група страни, в това число Англия, Съединени американски щати, Русия, Франция, Китай и Германия, известни като „ шестицата “ на интернационалните медиатори. Той планува анулация на глобите, наложени на Иран по отношение на неговата нуклеарна стратегия, в подмяна на ангажимент на Техеран да ограничи нуклеарните действия и да ги сложи под интернационален надзор. Въпреки изказванията на МААЕ, че Техеран извършва отговорностите си, администрацията на Тръмп твърди, че СВПД оставя на Иран опцията да създава нуклеарно оръжие, заобикаляйки рестриктивните мерки. Коментирайки решението на Съединени американски щати да се отдръпна от съглашението, иранският президент Хасан Рухани съобщи, че тази стъпка отваря пътя на Техеран „ за всевъзможни дейности “.

Протокол за наложително разрешаване на разногласия към Виенската спогодба от 1961 г. 

На 3 октомври 2018 година Съединените щати оповестиха отдръпването си от Факултативния протокол за наложително разрешаване на разногласия към Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 година Този документ слага решението на разногласия под юрисдикцията на Международния съд.
Решението за отдръпване от протокола е взето на фона на предявяване на иск от Палестина пред Международния съд на Организация на обединените нации против Съединени американски щати по отношение на прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Eрусалим.

Договор за разпродажба на ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО) 

На 2 август 2019 година Вашингтон се отдръпва от Договора за очистване на ракетите със междинен и по-малък обхват (ДРСМО), подписан сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати на 8 декември 1987 година (Договор INF; влезнал в действие на 1 юни 1988 г.). В сходство с това съглашение до юни 1991 година Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати са унищожили ракети с наземно базиране с дребен (от 500 до 1000 км) и междинен обхват (от 1000 до 5,5 хиляди км). Причината за отдръпване от съглашението бяха обвиняванията на Съединени американски щати против Русия в създаването на ракета, която съгласно Вашингтон е надвишила допустимия обсег от 500 км, открит със съглашението. Още през август и септември 2019 година Съединените щати тестваха последната трансформация на крилата ракета Tomahawk с обхват, неразрешен от контракта, и първообраз на нова балистична ракета със междинен обхват. 

Договор за откритото небе 

На 21 май 2020 година Доналд Тръмп разгласи отдръпването на страната от Договора за откритото небе (ДОН), който разрешава на участниците да летят над териториите на другия, с цел да следят военната активност. Президентът на Съединени американски щати съобщи, че Вашингтон е подхванал такава стъпка поради хипотетичното нарушаване на изискванията на контракта от Русия. Решението би трябвало да влезе в действие на 22 ноември 2020 г. 

Източник: ТАСС
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР