В сряда вечер премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос, който

...
В сряда вечер премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос, който
Коментари Харесай

Защо Борисов каза кой стои зад "Юлен"

В сряда вечер министър председателят Бойко Борисов отговори на въпрос, който се задава от години в България, изключително когато става дума за зимен туризъм: кой стои зад концесионера на ски зона Банско " Юлен "? Борисов назова в народен ефир името на Цеко Минев, съсобственик на Първа капиталова банка (ПИБ) и дълготраен ръководител на Българската ски федерация. Така той удостовери от дълго време споменавана импровизирано информация, която обаче - парадоксално, продължава да е недоказуема по формален път, даже след думата на министър-председателя.

Да не ме съдят на следващия ден

" Всички знаят, нищо че го крият и в случай че ме питаш - за Цеко Минев става въпрос. Сега, да не ме съдят на следващия ден, тъй като несъмнено има някакъв различен фиктивен притежател, само че омразата сред Цеко Минев и " Зелените " поражда всичко това, което се случва сега ", съобщи Борисов пред Би Ти Ви на въпрос кой е действителният притежател на " Юлен ".

Той прикани притежателя самичък да се разкрие, да си постави картите на масата. Борисов посочи, че " откакто Цеко Минев движи всичко на Банско най-вероятно той е, в случай че не притежателят, задоволително непосредствен до притежателя ".

От " Юлен " досега няма публична реакция на думите на Борисов.

Черно на бяло директна връзка сред съсобственика на ПИБ и " Юлен " няма. Според Националния концесионен указател концесионер на ски зоната е " Юлен " АД. В Търговския указател собствеността стига до Георгиус Георгиу, жител от Кипър, сподели инспекция на " Капитал ". Преди години следствия на уеб страницата " Бивол " и телевизия Би Ти Ви откриха, че кипърецът е обществено слаб. Той беше канен на обществени събития в качеството си на притежател, само че по този начин и в никакъв случай не откликна да участва.

През лятото на 2012 година, във времето на абсурда с " поправката " Витоша ски ", провокирала едни от най-масовите цивилен митинги (заради едноименната компания, която спря лифтовете на Витоша до приемане на законови промени, позволяващи строителство на нови уреди, и която също е импровизирано е свързвана с Минев - бел. ред.) съсобственикът на ПИБ в изявление за " Дневник " изрично отхвърли да е има " Витоша ски " и " Юлен ".

В отговор на въпроса дали има някаква благосъстоятелност в тях с изключение на, че банката, в която е акционер, ги кредитира, той съобщи: " Не. Подобни клюки ме ласкаят, само че не съм. Ако придобия дялове, първо на Вас ще оповестя ". Почти шест години по-късно Минев не е оповестил персонално да има благосъстоятелност в някоя от двете компании.

Кой тогава има " Юлен "

В телевизионно изявление на 5 януари 2018 година членът на съвета на шефовете на " Юлен " - юристът Петър Петров удостовери, че посоченият за притежател на компанията кипърски жител Георгиус Георгиу е единствено номинален и че компанията-собственик е записана в Кипър, само че действителният й собственик е българско юридическо лице, което си заплаща налозите. Петров отхвърли да назове съответно име като се оправда, че той няма право да го разкрива обществено, само че пък удостовери, че всички държавни институции го знаят.

 Петър Петров, член на съвета на шефовете на
© Надежда Чипева, Капитал

Петър Петров, член на съвета на шефовете на " Юлен " " и юрист на " Витоша ски " (вляво) и Иван Обрейков, маркетинг шеф във компанията.

Отговор на въпроса е част от настояванията, с които природозащитниците излизат на митинги откакто държавното управление утвърди от края на предходната година промени в проекта за ръководство на Националния парк " Пирин ", които уголемяват опциите за застрояване в планината.

Пълното безмълвие на всички институции, в това число и Българска народна банка, продължи повече от месец. Не оказа помощ и Законът за достъп до социална информация. Искане на " Капитал " за информация по въпроса кой е действителният притежател на " Юлен ", както и на лифтовете и влековете на Витоша - " Витоша ски ", получи три уклончиви отговора от Министерския съвет, екологичното и спортното министерства.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов стигна до такава степен, че да съобщи в ефирен ефир, че не е негова работа да знае кой държи ски зоната над Банско, която е част от националния парк Пирин, предпазен от ЮНЕСКО.

 Защо Борисов (не) сподели кой стои зад
© Цветелина Белутова

Има ли пояснение

Повечето държавни институции не дават явен отговор за какво не желаят да изнесат информация. Други, като екоминистерството показват, че информацията за крайния притежател на " Юлен " АД не е социална, защото не е обвързвана с публичния живот в България и не би дала опция на жителите да си сформират лично мнение по отношение на активността на задължените по закона субекти.

На фона на формалното безмълвие опозиционните партии развиват в обществените мрежи свои тези. Лидерът на " Зелените " Владислав Панев написа през вчерашния ден във " Facebook ", че евентуалната причина Цеко Минев да заобикаля връзка с " Юлен " е вероятен законов проблем. По думите му ПИБ финансира концесионера на лифта в Пирин, както и други компании, за които се твърди импровизирано, че също са благосъстоятелност на Минев, и става дума за заеми на стойност, надалеч надхвърлящи позволеното от закона, както и публично заявеното в докладите на банката и пред Българска народна банка.

" Според закона за кредитните институции, кредитната експозиция към група свързани лица не може да бъде по-голяма от 25% от личния капитал на банката. Когато обаче става въпрос за експозиция към акционери и други свързани лица, лимитът е към този момент 10 % (чл.45, ал.6). Според информация от медии, ПИБ е отпускала на Юлен заем от 77 млн. лв., който по това време е над 10%, само че под 25% от личния й капитал. Тоест, в случай че фактически Цеко Минев е притежател на " Юлен ", то банката е позволила съществено нарушаване на закона. Сега на ход би трябвало да е Българска народна банка, която в това число да зададе въпроси към Борисов. Ако имаме самостоятелни регулатори несъмнено ", показва ръководителят на " Зелените ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР