В сряда, след петите поредни предсрочни парламентарни избори, ще се

...
В сряда, след петите поредни предсрочни парламентарни избори, ще се
Коментари Харесай

49-ото Народно събрание: Формула на властта, или стъпка към поредни избори?

В сряда, след петите следващи предварителни парламентарни избори, ще се състои първото съвещание на 49-ото Народно заседание. То бе планувано с Указ на президента Румен Радев в понеделник, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С Указа си президентът приключи всички клюки, които спрягаха първото съвещание на новите депутати за след Великденските празници с претекста, че седмицата от 10 до 14 април е прекомерно къса, петък е неработен ден, и по този начин депутатите в действителност ще са по работните си места едвам два дни – в сряда и четвъртък.

Самият Радев дни след извършените предварителни парламентарни избори на 2 април съобщи, че ще свика 49-ия парламент в първия вероятен ден, откакто ЦИК разгласи поименния лист на народните представители. Така президентът отряза желанията на политическите сили за продължителни диалози и междупартийни совалки, защото по този начин и по този начин в 48-ото Народно заседание стана ясно, че методът не сработи, и партиите не се схванаха за съставяне на държавно управление.

Предходните парламентарни избори се организираха на 2 октомври. Тогава президентът Радев издаде Указ за привикване на депутатите за първо съвещание на Народното събрание едвам две седмици и половина по-късно - на 19-и октомври. Въпреки продължителните съвещания сред партиите, даже извършени и при президента, политическият разговор тогава остана безуспешен.

Според формалните резултати от изборите на 2 април, ГЕРБ-СДС са спечелили с 669 924 гласа. Втора се подрежда обединението ПП-ДБ с 621 069 гласа, трети са " Възраждане " с 358 174 дали своят вот.

Движение за права и свободи е четвърта политическа мощ с 347 700 гласоподаватели, Българска социалистическа партия – пета с 225 914 гласа, " ИТН " този път влиза в Народното събрание с поддръжката на 103 971 българи. " Не поддържам никого " „ влиза " в Народното събрание със 109 095 гласа.

Така новият парламент ще се състои от 6 политически обединения. Най-голямата парламентарна група ще е на ГЕРБ-СДС – 69 депутати, идната е обединението ППДБ – 64 депутати. Третата политическа мощ е „ Възраждане " – 37 депутати, следват Движение за права и свободи – 36 депутати, Българска социалистическа партия – 23 депутати, и „ ИТН " – 11 депутати.

Заседанието на новия парламент ще бъде намерено от Вежди Рашидов, който е най-възрастният народен представител в този парламент, както и в предходния. Това демонстрира информация в листата с имена на депутатите, оповестен публично от ЦИК. Рашидов е на 71 години.

Следващият по " старшинство " е отново народен представител от ГЕРБ. Това е Бранимир Балачев, определен за депутат от Варна, който е на 70 години.

Третият най-възрастен народен представител е Петър Кънев. Той още веднъж ще съставлява бургаския район от името на " Българска социалистическа партия за България ". Кънев е на 69 години.

Според Конституцията първото съвещание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ депутат. Вежди Рашидов откри и предходния парламент, на който бе определен и за ръководител.

Най-младият депутат в идващия парламент пък ще е Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС. Той е от регион Русе и ще дебютира като народен представител. Кръстев е на 23 години. Роден е на 15 декември 1999 година

За разлика от предходни парламенти, в които имаше обилие от депутати лекари, този път медиците са петима - някогашният здравен министър проф. Костадин Ангелов, доцент Лъчезар Иванов и началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ-Смолян доктор Красимир Събев от ГЕРБ, доцент Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи, пулмологът доктор Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

В първото си съвещание в сряда 240-те депутати би трябвало да положат първо клетва, че във всичките си дейности ще се управляват от ползите на народа и Конституцията на страната.

Според Правилника на Народното събрание след положената клетва депутатите би трябвало да изберат управителни органи на Парламента – ръководител и зам.-председатели. В предишния парламент ръководител бе Вежди Рашидов, избирането му лиши часове политически разногласия и диспути, а „ часовникът " на работния ден бе спрян в разстояние на три дни, откакто процедурата по желание на Рашидов лиши цели три парламентарни дни.

След избирането на управление на Народното събрание, депутатите би трябвало да сформират комисии и да изберат и техните управителни органи. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР