В Средновековния събор Помни славата“ в Сливен ще участват 19

...
В Средновековния събор Помни славата“ в Сливен ще участват 19
Коментари Харесай

19 школи и сдружения участват в „есенния сбор на войските“

В Средновековния събор „ Помни славата “ в Сливен ще вземат участие 19 школи, сдружения и клубове за бойни изкуства и исторически възстановки. По покана на Общината те дойдоха в града, с цел да се включат в седмото издание на атрактивното събитие. Пред постройката на администрацията гостите бяха посрещнати от краткотрайно изпълняващия длъжността кмет Стоян Марков, зам. кмета Пепа Чиликова, жители, съветници, чиновници.
„ Нека дружно да преживеем историята, да си спомним предишното и славата, да почетем предците ни! Да следваме мотото ни „ Сливен – изживей историята, почувствай природата “, сподели Марков. Той пожела на гостите сполучливи изяви на събора и ги предложения да последват самодейността „ Приятели на Сливен “.



Живописните дрехи, шлемовете, ризниците, мечовете, сабите, копията, богато украсените дамски одежди привлякоха интереса на деца и възрастни. Участниците наградиха публиката с две възстановки – бойни умения с щит и меч демонстрираха западноевропейски рицари и български воини от Ранното средновековие – със саби. След това всички потеглиха в шествие по ларгото преди да се насочат към крепостта „ Туида “ за последна подготовка заседмото издание на „ Помни славата “, което е през днешния ден и на следващия ден.



Организатор на събора е Община Сливен, със съдействието на локалния Клуб за средновековни военни изкуства „ Ратина “. Идеята е да бъдат пресъздадени животът и военното дело на обществата, населявали сливенската цитадела от Късната древност до Второто българско царство.

„ Помни славата “ се организира годишно по случай Димитровден, празника на Сливен. Той е проведен в духа на остарялата българска военна традиция – есенния общ брой на войските, който е провеждан в деня на змеебореца Димитър Мироточиви. Домакините от екипа на крепостта „ Туида “ чакат сливенци, техните близки, другари и гостите на града, с цел да се насладят на прекарванията и квалифицираните многочислени изненади.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР