В средата на юли Европейската комисия публикува Готови за цел

...
В средата на юли Европейската комисия публикува Готови за цел
Коментари Харесай

Горивата ще поскъпнат драстично, ако държавата не предприеме мерки

В средата на юли Европейската комисия разгласява " Готови за цел 55 "  – все­обхватен пакет от оферти за законодателни промени, с които съюзът да върви към реализиране на задачите на Зелената договорка до 2050 година. За задачата са направени промени в европейските правила, които би трябвало да влязат в действие от 2023 година, само че съгласно Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Брюксел наложително пробва да наложи своите цели.

Според информацията на специалистите показана на конгрес " Готови за цел 55 " страната ни не е готова за амбициозните планове на съюза za автомобилните горива и цената би била непоносима. А заради смяната в европейската Директива за данъчното облагане се очаква двойно оскъпяване на горивата от 2023 година. От газовата асоциация са безапелационни, че в този момент на ход е страната, която навреме би трябвало да направи промени в Плана за възобновяване и резистентност и мерките за горивата в пакета Fit for 55 ( " Готови за 55 " ).

Oт нaчaлoтo нa гoдинaтa бeнзинът и дизeлът ca пocĸъпнaли c oĸoлo eднa тpeтa. Bъзмoжнocтитe зa зaдъpжaнe нa цeнитe нa гopивaтa ca пoчти изчepпaни, заяви председателят на  асоциация Живодар Терзиев. С смяната акцизът в Европейски Съюз ще се пресмята не на количества, а на енергиен еквивалент, т.е. не на 1000 литра, а на гигаджаул (GJ). При сегашната цена на петрола това ще добави 1,10-1,20 лв. (без ДДС) на литър към цената на бензина и дизела, което значи към 50% покачване на цената, безапелационен бе юристът на петролната асоциация Светослав Банчев.

Той направи и параленост на обстановката в този момент и след използването на европейските планове.

Ситуацията в този момент: 

Бензин – 710 лева на 1000кг.
Дизел- 646лв на 1000кг.
ВНГ – 340лв на 1000кг.
 Метан – 0,85ст. на ГДж

Какво планува прекосяването на облагането към енергийно наличие, т.е. преобразувано на 1000 литра:

Бензин- 759 лева              
Дизел –801 лева
ВНГ- 716 лева до 2033г., след 2033 - 1074 лева
Метан – 14 лева до 2033, след 2033г. – 21 лева

Ето по какъв начин съгласно тези калкулации наподобяват измененията в цената:                

-0,18лв – 0,40-0,41лв./литър ВНГ
-0,05лв- 0,76лв./кг метан за моторно гориво

Към тези стойности би трябвало да се добави и екологичната съставния елемент при стойности на 50-52 евро на тон/СО2 излъчвания – още 55-65 стотинки на литър (за информация - в този момент стойностите на СО2 излъчванията гонят 60 евро) iли – общо административно повишаване от 1,00-1,10 лева на литър без Данък добавена стойност за всички горива.  

Имаме интерес цената на горивата да остане ниска - печелим от оборота, не от високите цени, означи Андрей Делчев, изпълнителен шеф на БПГА. Той предложи държавното управление да изиска дерогация и гладко повишение на акциза, както при приемането на страната в Европейски Съюз.

България има блокираща квота за измененията, напомни и ръководителят на асоциацията Живодар Терзиев. На този декор срокът за транспониране на директивата от страна на България е 2023 година, което е единствено след 1 година и 3 месеца. На процедура, България ще бъде най-засегнатата страна, защото е и с най-малки благоприятни условия. Бенчев добави, че директивата предлага всички вероятни изключения от общия режим на облагане да бъдат отстранени. 

Промените в европейското законодателство по отношение на екологичните цели плануват още екологична такса, увеличение на каузи на ВЕИ в превоза и нови условия за зарядната инфраструктура за електрическите автомобили. Изискванията за инфраструктурата са на процедура неизпълними за страната - главните пътни артерии са ситуирани надалеч от обитаеми места и няма потенциал за създаване на зарядни станции с нужния потенциал на всеки 100 километра.

Европейски Съюз планува още и развиването на биогоривата, а в района на Балканите няма нито един производител на биогорива, регистрираха още от БПГА. Нещо повече - остарелият автопарк, на възраст над 10-15 години, не разрешава потребление на различни горива.

Живодар Терзиев посочи още няколко провокации, като да вземем за пример спешни запаси. В момента законодателството планува запаси от горива за 90 дни. Но по какъв начин ще се случи това във връзка с електромобилността при затваряне на въглищни и газови централи и без нуклеарни мощности, попита Терзиев. Освен това се оказва, че огромно е предизвикването и във връзка с водорода за превоза. Вероятно той ще се употребява единствено за тежкотоварни камиони, тъй като колите с водород не могат да се паркират в подземни паркинги. Очакванията и условията са България до 2023 година да построи въглеродна станция.

От асоциацията се оплакаха още и от измененията за енергийните спестявания, които изключват търговията с горива, без значение от ограниченията, подхванати от бизнеса. Петролните търговци няма да се трансфорат в строители и да поставят дограма, с цел да запишем спестявания, сподели още Терзиев. Готови сме и имаме капацитет, само че не знаем накъде вървим, оплакаха се от бизнеса. Опасенията са, че когато страната не се оправи със отговорностите, ще ги трансферира на бизнеса. " Трябва да търсим зелената медиана, златната среда ", означи той. Според него би трябвало да бъдат направени плавни стъпки - нисковъглеродни горива - хибридни технологии - електрификация на превоза, което значи реализиране на европейските цели към 2028-2030 година, а не през 2023 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР