В средата на януари Армин Лашет оглави Християндемократическия Съюз в

...
В средата на януари Армин Лашет оглави Християндемократическия Съюз в
Коментари Харесай

Армин Лашет - наследникът на Меркел?

В средата на януари Армин Лашет оглави Християндемократическия Съюз в Германия (ХДС). За мнозина това беше знак, че курсът, заложен от Ангела Меркел, ще продължи. Армин Лашет, който от 2012 година е заместник-председател на ХДС, е считан за един от околните сподвижници на канцлерката Ангела Меркел, която до 2018 година беше и ръководител на ХДС.

60-годишният политик е прочут като човек, който умее да помирява крайни позиции, като балансьор в политиката. Той въплъщава центристкото крило в ХДС. “Ще победим, единствено в случай че останем мощни в средите на обществото “, повтаря постоянно Лашет. Под това мото през 2017 година той завоюва изборите в най-гъсто обитаемата провинция на Германия - Северен Рейн-Вестфалия и стана министър-председател. Балансираната му политика и държание го водиха и до управителния пост в ХДС.

Модернизация и ново начало

Ако след парламентарните избори през септември Лашет бъде определен за канцлер, той ще е вторият държавен началник, произхождащ от провинция Северен Рейн-Вестфалия. Първият е Конрад Аденауер - основателят на ХДС, чието име носи и централата на партията в Берлин. Когато през 2015 година Меркел стана обект на сериозна рецензия във връзка бежанската рецесия, Лашет не се отдръпна от нея. Той остана измежду най-верните съдружници на канцлерката. Но в по-ново време дистанцията сред двамата се усили – в това число и заради разногласията към приемането на ограничаващи ограничения против пандемията. Последните корупционни кавги в ХДС и растящото съмнение към политиката оказаха неподходящо въздействие и върху неговата известност. Армин Лашет обаче не е човек, който се предава. На партията си той дава обещание рационализация и ново начало. И напомня, че свободата и отговорността са фундаментите на християндемократическата политика. Той подчертава върху новите потребности на обществото по повод отбраната на климата, дигитализацията и битката против бюрокрацията и свръхрегулацията.

Опитен политик и европеец

Армин Лашет е приключил право, бил е народен представител в немския Бундестаг (1994-1998) и в Европейския парламент (1999-2005). Той е умел европеец. Израснал е наоколо до границата с Белгия, а от 2019 година дава отговор за германско-френските културни връзки. “Армин Лашет е политик, който има всички качества да заема най-високите партийни и държавни служби на национално равнище “, се споделя за него на уеб страницата на фондация “Конрад Аденауер”. Сега той ще би трябвало да убеди и гласоподавателите в това. “Премиер, който сполучливо ръководи провинция с население от 18 милиона души (Северен Рейн-Вестфалия – б.ред.), може да бъде и федерален канцлер”, обича да споделя той. Но пътят му до канцлерството надали ще е прекомерно елементарен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР