В спорт, в който от много години България върви стремглаво

...
В спорт, в който от много години България върви стремглаво
Коментари Харесай

Александър Везенков - с мъдри крачки към лигата на извънземните

В спорт, в който от доста години България върви стремително надолу, Александър Везенков е като оазис в пустиня. 21-годишният баскетболист от дълго време е измежду водещите играчи на своята възраст в Европа, а в четвъртък сутринта получи най-голямото самопризнание в досегашната си кариера.

Везенков беше определен в драфта на НБА от " Бруклин нетс " и получи опцията да стане едвам вторият българин в историята, докосвал се до меката на баскетбола. Той обаче ще продължи да следва търпеливо и поредно своя път, както постоянно до момента.

Българският национал чудесно осъзнава, че би трябвало да развие още доста детайли в играта си и най-много да се усъвършенства физически, в случай че желае да бъде фактор в лигата на извънземните, а не просто състезател за пет минути на мач.

Затова избра да остане в сегашния си тим " Барселона " и да продължи развиването си на място, където ще има опция да играе постоянно.


© Associated Press

Въпреки че е единствено на 21 години, към този момент няколко пъти той трябваше да взима основни за кариерата си решения. И при всеки един демонстрираше самообладание и предпочитание да се усъвършенства.

" Аз съм напълно фокусиран върху " Барселона " и там желая да остана и да се усъвършенствам като играч. Дай Боже, някой тим да ме избере и да ме остави в Европа да се развъртвам ", сподели Везенков при започване на месеца.

Първи стъпки

Везенков е роден на 6 август в Никозия, където по това време играе неговият татко - някогашният баскетболист и сегашен състезателен шеф на волейболния " Лукойл Нефтохимик " Сашо Везенков. Той израства в школата на солунския " Арис ", където е притеглен на 14 години.

Везенков дебютира в професионалния баскетбол още на 15, а на 17 към този момент се трансформира в сериозен фактор в гръцкото състезание. След първия си сезон с мъжкия тим на " Арис " - 2012/2013 година, беше определен за най-хубав млад състезател, а по-късно завоюва оценката още два пъти подред.

През лятото на 2013 година Везенков имаше опция да замине в Съединени американски щати и да играе за университета в Ксавиер. Той обаче взема решение да остане в " Арис " и подписа нов тригодишен контракт. Може би по-важното в тази ситуация е, че макар нежната си възраст си той самичък прави този избор.


© LAP.bg

" Баща ми ме възпламени по баскетбола. Той ме поддържа, дава ми препоръки. Миналото лято обаче ме остави самичък да реша накъде да потегли, с цел да поема отговорност. Мисля, че това беше вярно решение. Доволен съм от избора си ", описа Везенков пред " Дневник " при започване на 2014 година

През лятото на същата година Везенков направи възторг на европейското състезание до 20 години в Крит. На фона на неубедителното показване на българския тим той стана най-хубав изпълнител на шампионата и попада в идеалния тим.

Между " Арис " и ПАО

Везенков е обект на голям интерес от " Панатинайкос " и макар че медиите в Гърция неведнъж обявяваха прехвърлянето за сигурен, българският национал реши да остане правилен на " Арис ".

" Изборът беше доста сложен. Мисля, че взех вярното решение. Искам да стигна до огромните тимове, само че когато съм подготвен. Сега би трябвало да израсна и по-късно ще мисля за пари ", сподели тогава баскетболистът за " Дневник ".

Решението му в действителност се оказва вярно. Следва блестящ сезон, в който той печели всички самостоятелни награди в гръцкото състезание - за най-полезен състезател (MVP), за най-хубав изпълнител, за най-хубав млад баскетболист и за най-добре развил се играч.


© LAP.bg

Везенков приковава вниманието на всички огромни тимове в Европа - " Барселона ", " Реал " (Мадирд), ЦСКА (Москва), " Фенербахче ", " Панатинайкос ", " Макаби " (Тел Авив). Междувременно идва и първата му опция да се включи в драфта на НБА.

Той подава поръчка за присъединяване, само че предстоящо се отдръпва, с цел да продължи развиването си в Европа. Нещо, което ще направи още веднъж година по-късно, ясно осъзнавайки, че към момента не е задоволително квалифициран за лигата на извънземните.

От Гърция към Испания

През юли 2015 година Везенков се насочва към най-силното състезание на континента и подписа четиригодишен контракт с " Барселона ". Първият му сезон е сложен, тъй като не получава доста игрово време от треньора Шаби Паскуал.

Това обаче се трансформира с идването на гърка Георгиос Барцокас през 2016 година През миналия сезон Везенков изигра 62 мача за каталунците в шампионата на Испания и Евролигата, като записа 8.1 точки и 3.1 битки при 54.7% успеваемост в стрелбата от игра, в това число 41% от зоната за три точки. Той беше определен в идеалния тим на младите играчи в Лига АСВ.



Тази година беше третата и последна, в която 206-сантиметровото крило можеше да се включи в драфта на НБА. Прогнозите на множеството експерти в Съединени американски щати бяха, че Везенков ще бъде бъде определен във втория кръг и тъкмо това се случи.

Генералният управител на " Бруклин " Шон Маркс дефинира Везенков като " първокласен стрелец " в коментара си след драфта. Той следи крилото на " Барселона " онлайн в дуел от испанското състезание през март. Тогава пристигнаха и първите признаци, че " мрежите " ще го изберат.

Силните и слабите страни

В навечерието на драфта в НБА баскетболният експерт Чарлз Маниего от thebrooklyngame.com дефинира Везенков като отлична " драфт-енд-сташ " алтернатива за " Бруклин нетс ". Той регистрира, че българинът има изключителна пукотевица, разчита добре играта и с помощта на растежа си може да бъде доста ефикасен на подслон и контразаслон.

" Българското крило имаше солидна роля в своя тим. Той е замайващ стрелец, кадърен да изстрелва топката бързо от всяка позиция. Движи се доста добре без топка и има отлична режисура на стрелбата, с чудесна работа с краката и темп. Има доста бърза и мека лява ръка. Голям е и може да бъде страховит като пик-ен-поп четворка от аварийна пейка ", добави Маниего.

Според него Везенков има " чудесно възприятие към играта, схваща своята роля и умее да се нарежда добре в двата края на игрището ". " Като цяло Везенков е извънреден стрелец, само че може би би трябвало да разнообрази играта си в нахлуване. Освен това той не е най-хубавият спортист. Това ще затруднява играта му както в нахлуване, по този начин и в отбрана ", написа още Маниего.

Везенков не участва на избирането си в драфта. Той пропусна церемонията в Ню Йорк, с цел да остане в Орландо, където от няколко седмици води усилена физическа подготовка под наблюдението на известния кондиционен експерт Джеф Игуера.

Крилото на " Барселона " се готви за втора следващо лято в Орландо. преди заминаването си съобщи, че желае да употребява пълноценно всяка една минута с Игуера. Според Маниего незадоволителният атлетизъм " може да се окаже разликата сред това българинът да бъде перспективен състезател и да се трансформира в интернационална суперзвезда ". Затова Везенков натъртва крепко на работата във фитнеса.

" Александър Везенков има добър растеж за позицията на тежко крило, на която най-често играе, въпреки да му липсва атлетизъм. Той не е изключително бърз, нито избухлив, само че има страховит реализаторски инстинкт, баскетболна просветеност и спортен темперамент ", написаха за българина от Draft Express.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР