В спорът между Музикаутор и БНР се включи и Съветът

...
В спорът между Музикаутор и БНР се включи и Съветът
Коментари Харесай

Според КЗК "Музикаутор" злоупотребява с господстващо положение

В разногласието сред " Музикаутор " и БНР се включи и Съветът за електронни медии

Още по тематиката
През 2015 година " Музикаутор " е събрала към 7.5 млн. лв. за авторски хонорари. От тях 80% отиват за създателите, а 20% остават в организацията

Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa (КЗК) излезе със мнение, в което установи, чe cдpyжeниeтo нa ĸoмпoзитopи и aвтopи нa мyзиĸaлни пpoизвeдeния " Myзиĸayтop " злoyпoтpeбявa c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe. Cпopeд антитръстовия peгyлaтoр пpeĸpaтявайки дoгoвopa cи c БHP нa 1 янyapи т.г., то e лишило paдиoто oт възмoжнocт зa eфeĸтивнo ĸoнĸypиpaнe нa пaзapa.

В мнението се споделя, че " Музикаутор " лишава БНР от значително за неговата активност наличие и с държанието си попречва публичното радио от опция за осъществяване на активността в осъществяване на отговорностите, предоставени със закон.

В период от 30 дни двете страни имат право да показват писмени възражения и могат да бъдат изслушани от Комисия за защита на конкуренцията в намерено съвещание по отношение на предявените изказвания и пълномощията, които комисията има намерение да упражни.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията излиза единствено шест дни откакто БНР и " Музикаутор " подписаха в последна сметка контракт за авторските права за музиката, която радиото употребява във всичките си 12 стратегии. В резултат от него песните, чиито права държи сдружението, още веднъж ще звучат в ефира на държавното радио. Заради спора към поискано от " Музикаутор " нарастване в отчисленията, които се дължат за авторството на музика, от началото на годината то излъчваше единствено фолклор, класика и поп с изтекли или предоставени от създателите права.

Спорът ангажира Съвета за електронни медии, Министерството на културата, Народното събрание, Комисия за защита на конкуренцията и стигна даже до съда и Европейската комисия. Въпреки отсъствието на модерна музика в ефира, БНР разгласи покачване на рейтинга си през януари. Споразумението идва " след направени отстъпки и от двете страни ", само че правосъдните каузи остават. Радиото упорства, че дейностите на " Музикаутор ", което забрани с нотариална покана излъчването на музиката от репертоара си, са били непозволени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР