В спор за багерите в Природен парк Рила, които строят

...
В спор за багерите в Природен парк Рила, които строят
Коментари Харесай

Бойко Борисов и Емил Димитров се скараха за багерите на Рила

В спор за багерите в Природен парк " Рила ", които строят екопътека под седемте рилски езера, влязоха министър председателят Бойко Борисов и екоминистърът Емил Димитров по време на съвещанието на Министерския съвет. Припомняме, че въпросът се появи, откакто фотография на екскаватор до езерото Бъбрека във Фейсбук разбуни духовете на природозащитниците в края на предходната седмица. Публикува я Милена Костадинова, която първа подаде сигнал за протичащото се. Оказа се, че строителните действия са по план " Устойчиво ръководство на народен парк " Рила " - втора фаза ".
" Вчера съм разпоредил за Седемте Рилски езера незабавно да бъде спрян плана, през днешния ден Томислав Дончев ще иде на място, дружно с Емил Димитров. Вижте какъв е този план и повече такива нелепости да не се вършат. Това са такива кътчета и места, на които багери, валяци, трошляк, каквито и да са доброжелателни подбудите, - има способи и принадлежности да се направи по този начин, че да не нервира феновете на природата. А и мене ме нервира ", стартира министър председателят Борисов.
" Спрял съм го още през вчерашния ден ", отговори министър Емил Димитров и изясни, че задачата на това, което се прави там и в няколко други парка, в действителност е да се избави природата. " Да не гази кой където откри, а да мине тъкмо по избрани пътеки с парапети. В момента, в който стартира да се прави – " но за какво се прави ". Досега – " за какво нямаше тъкмо избрани пътеки ", в този момент " за какво ще ги има ". Багери и булдозери и аз не желая да има горе, можеше някаква по-лека техника, плюс това е планувано и с магарета, с мулета да се качи този трошляк - баластра ”, съобщи екоминистърът.
Димитров изясни, че тези пътеки би трябвало да ги има. „ Лично аз ще съм доста благополучен да ги спрем, и след една година да дойдат и да кажат: " но за какво ги няма тия пътеки, в целия свят е по този начин ”, сподели Димитров.
Тук се намеси Борисов с думите: " Ама направете ги, и аз съм ги виждал такива у целия свят. Съберете се със " Зелените ", седнете, нали сякаш всички милеем за природата – и те, и ние. Пари има, отделили сме да се направи като хората. Просто седнете, уточнете го тоя план и го направете ", съобщи министър председателят Бойко Борисов.
Министърът на околната среда му отвърна: " Аз ще го замразя, по-достойните да го създадат по-късно ".
" Не го замразявайте, предложения и ги и го направете като хората. Най-лесно е да го замразим ", посъветва го Борисов.
След което министър председателят напомни, по какъв начин първоначално няколко негови министри тръгнали остро с археолози. „ След това седнахме, разбрахме се, работят сега прелестно, на всичките ни обекти ”, акцентира Борисов. 
" Опитайте с по-разбираем звук. Сега кой може да каже от строителните министри, че работим с археолозите неприятно или с еколозите по трасета. Не мога да си изкривя душата. Началото е по този начин. Седнете на чай билков, липов, вземете си мета глог и валериан и отидете и направете…пари сме дали Седемте рилски езера горе да станат хубост ", приключи Борисов с усмивка.
Министерство на околната среда и водите: Спират се дейностите по плана за стабилно ръководство на Национален парк „ Рила “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР