В специализирания наказателен съд започна делото за мярката за неотклонение

...
В специализирания наказателен съд започна делото за мярката за неотклонение
Коментари Харесай

Докараха Баневи в Спецсъда, те поискаха да бъдат пуснати под парична гаранция

В профилирания углавен съд стартира делото за мярката за неотклонение на семейство Баневи, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Припомняме, те са упрекнати за пране на пари в размер над 1 милиарда лева Парите се намирали в офшорни сметки, следени от Баневи отвън територията на България. В незаконната група, ръководена от Николай Банев, е взела участие и майка му. Тя се е разпореждала и вземала пари от касите на някои от сдруженията, деен участник е и в прането на пари. Групата е работила от септември 2005 година до задържането на лицата тази година.

Николай и Евгения Баневи ще бъдат упрекнати още за длъжностно заграбване на пари и движимости, благосъстоятелност на "Полимери " АД, "Елма " АД, Химически цех "Панайот Волов " АД и "Топлофикация Казанлък " АД в общ размер на 84 682 896 лева Също и за укриване на налози за 231 052 лева като ръководещи на "Полимери " АД, 1 515 235 лева като ръководещи "Партнърс комерс " ЕООД и 2 623 816 лева като ръководещи "Елма " АД.

Баневи ще бъдат упрекнати и за държане на огнестрелни оръжия и муниции. Материалите по делото са събрани в 120 тома.

На тази база от прокуратурата оповестиха, че ще изискат най-тежката мярка "задържане под стража " по отношение на Николай и Евгения Баневи. "Престъпленията, в които са упрекнати, са извънредно тежки. Мярката "домашен арест " е доста лека за тези действия. Те имат и финансовите благоприятни условия да се укрият или да избягат от страната ", аргументираха се от държавното обвиняване.

От своя страна Евгения Банева съобщи, че със брачна половинка си не са имали никакво желание да се укриват. "Искаме да бъдем пуснати под "парична гаранция ". Бяхме арестувани на летището, когато се прибирахме с постоянен полет в София. Пътувахме дружно с трите си деца. Бяхме резирвирали випа на летище София. Аз съм майка на три малолетни деца и желая да се грижа за тях. Не желаеме да се крием и да живеем като бегълци. За това, за което съм упрекната, мога да кажа, че не вземам участие в огромна част от компаниите и съм никоя в тях ", отбрани се Банева.

Съдът даде 30-минутна отмора, с цел да се запознае с нови шест тома по делото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР