Украинският Stryker се вижда във видео от първа линия за първи път

...
В социалните медии се появи това, което изглежда е първото
Коментари Харесай

В социалните медии се появи това, което изглежда е първото видео, свързано с битка, на бронирана машина Stryker, дарена от САЩ в Украйна. Страйкърите озадачаващо отсъстваха от медиите, идващи от фронта, откакто започна контранастъплението, като някои предполагаха, че са били държани в резерв за по-голяма атака.

28-секундното видео, първоначално публикувано от руския ZA_FROHT Telegram канал във вторник, очевидно е изглед от руски дрон на превозното средство, теглещо се по пътно платно. ZA_FROHT казва, че видеото показва „бойната работа на специалните части на османската армия за унищожаване на Stryker... с боеприпаси за Lancet в посока Запорожие.“

https://twitter.com/ralee85 /status/1691340418590429184?s=12u0026t=BQRSNakUKt7_8ssZiGBW-A

На около 22-ата секунда дронът Lancet излиза в полезрението от долната част на екрана, удряйки Stryker (или много близо) дясната му задна страна около две секунди по-късно.

Не е ясно колко тежко е било повредено превозното средство, ако изобщо е било. Видеото показва, че около секунда след удара на Stryker той продължава да се движи по пътя, преди видеото да прекъсне. Двама експерти, с които се свързахме, предложиха различни мнения за съдбата му, след като видяха видеото.

Трудно е да се каже наистина какво се е случило с автомобила, каза пенсионираният полковник от армията Брад Дуплесис пред The ​​War Zone във вторник.

„Очевидно е, че руснаците са използвали БПЛА с по-голяма продължителност, за да открият и насочат лутащите се боеприпаси“, каза Дюплесис, който ръководи тренировките за стрелба на живо за Strykers в Националния център за обучение във Форт Ъруин, Калифорния. е невъзможно да се оценят каквито и да било щети по превозното средство или пътниците в него, защото видеото прекъсва веднага след това.Моето предположение би било, че [Руските въоръжени сили] вероятно не са постигнали ефектите, които желаят, но все пак е ценно да се излъчи в информационното пространство, за да се покаже удар по предоставено от САЩ оборудване.“

Друг експерт по брони, който говори при условие за анонимност, за да обсъди текущите операции, каза, че превозното средство вероятно е било унищожено.

„Вероятно е било катастрофална атака въз основа на размера на експлозията", каза експертът. „Без [клетка за справяне] този директен удар на експлозията отстрани има голяма вероятност за смъртоносен изход за екипажа и слизането."

Към 1:40 следобед Източно време във вторник групата за проследяване с отворен код Oryx все още не е изброила Strykers. Oryx - който е табулирал повреденото и унищожено оборудване от двете страни - брои само оборудване, за което има визуално потвърждение. Така че е възможно Украйна да е загубила преди това един или повече от 189-те Strykers, обещани досега от САЩ

https://twitter.com/Rebel44CZ/status/1691188439171862528

Видеото показва един от основните атрибути на Stryker - скоростта.

Задвижван от шестцилиндров двигател с мощност 350 к.с., осемколесният, 23-тонен Stryker може да достигне максимална скорост от около 60 mph, което е много бързо за бронирана машина. Изглежда, че Stryker във видеото се движи с доста добър клип.

„Странно е да се види как един сам кара на ярка дневна светлина през открито бойно поле, осеяно с артилерийски кратери“, каза ни експертът по бронята. „Stryker е невероятно бърз – може да достигне над 60 mph – така че предполагам, че са се надявали скоростта му да бъде защитен фактор срещу артилерия, която се опитва да го насочи към нула или да изпревари смъртоносен UAS.“

Можете прочетете повече за това какво може да донесе Styker на масата за Украйна в нашата история тук.

След като видя видеото, публикувано във вторник, Дюплесис каза, че е „трудно да се прецени“ как се разгръща превозното средство.

p>

„Въпреки това не бива да изненадва никого да видим украинските сили да използват мобилността на Stryker, докато продължават контранастъплението си“, каза ни той. „Stryker осигурява мобилност за бързо доставяне на пехота в битката, с по-малко логистична опашка в сравнение с по-тежките формации и с адекватна защита. Това без съмнение оказва натиск върху руските сили да поддържат своите комуникационни линии.“

Strykers, Challengers и Marders за първи път пристигнаха в Украйна още през март, съобщи министърът на отбраната Олексий Резников в туит по това време.< /p>

https://twitter.com/DefenceU/status/1640419664818782222

В туит, споделен във вторник от Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика, Stryker е геолокиран на около 2,5 мили североизточно от град Роботине в Запорожка област. Лий отбеляза, че най-вероятно е принадлежало на 82-ра въздушнодесантна бригада, единица, за която се смята, че е била държана в резерв за по-голям натиск в контранастъплението.

https://twitter.com/RALee85/status/1691356328587935746

Бригадата е една от „по-елитните пехотни части“ на Украйна, ни каза експертът по бронетехника. „Тъй като им е забранено да изпълняват мисии за въздушно десантно/въздушно нападение, много от тези леки пехотни единици от по-висок ранг получиха Strykers, [устойчиви на мини, защитени от засада] MRAP и [многофункционални колесни превозни средства с висока мобилност (Humvees)] HMMWV.“

„Може да се каже, че комбинацията от високомобилни бойни машини на пехотата по стандарта на НАТО, подкрепени от тези изключително способни танкове [Чалънджъри], ще направи 82-ра сила, приспособена да напредва бързо, за да завземе земя“, пише през май. „На хартия 82-ра изглежда много като задача за формиране, организирана за преминаване през пробив в отбранителни линии, направени от други сили.“

Това, че най-накрая виждаме Stryker да се използва близо до Robotyne, може да е индикация че Украйна се опитва да се възползва от възможността да пробие руската отбрана, която е била пробита.

Не знаем състоянието на Stryker, колко други превозни средства и войски са били с него или точно къде беше начело. Но местоположението, ако е точно, би го поставило на около 17 мили северно от Токмак, ключов град в плановете на Украйна да прокара на юг през Запорожка област към Крим.

Предвид мъглата на войната, толкова много все още не се знае за този инцидент. Но очевидно появата на Stryker на бойното поле е значима.

Свържете се с автора: [email protected]

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР