В софийското село Мрамор днес се провежда малоброен протест срещу

...
В софийското село Мрамор днес се провежда малоброен протест срещу
Коментари Харесай

Профи протестъри на античумен бунт в с. Мрамор

В софийското село Мрамор през днешния ден се организира малочислен митинг против ограниченията за справяне с африканската чума по прасетата, като, става известно, акцията е проведена от професионални протестъри, излиза наяве от репортаж на БНР.

Голяма част от протестиращите не са от селото и настояват, че няма чума и че са хората жертва на опит за завземане на българските пазари на свинско месо. Според тези протестиращи, които са познати лица от митингите против "Топлофикация " и Комисията за енергийно и водно контролиране, против чумата по овцете в Южна България, против Истанбулската спогодба и Стратегията за детето, хората не би трябвало да съблюдават напътствията на ветеринарните управляващи, да не ги позволяват до задните си дворове и не би трябвало да унищожават прасетата си.

"Властта към този момент е в ръцете на хората и те ще се самоуправляват " - сподели главният оратор на митинга в село Мрамор, показала се като Мадлен Кирчева, жител.

Хората, които са заклали превантивно домашните си свине, ще получат обещаните от държавното управление 300 лв., с цел да дезинфекцират стопанствата си, увери пред националното радио доктор Дамян Денев от Агенцията по храните пред протестиращите от Мрамор. Уточнението беше направено в отговор на изразени подозрения, че парите ще се насочат към компании, които ще вършат стерилизация, а не към самите стопани. Д-р Денев сподели още, че занапред ще се изработят правила за приемане на тези пари, тъй като са вероятни спекулации, защото домашните свине не са регистрирани и е мъчно да се потвърди техният брой:

"Има недобросъвестни хора. От кметовете би трябвало да се водят регистри кой какви животни отглежда. Отделно би трябвало и регистриран ветеринарен доктор, който също обслужва, специфичен ветеринарен доктор, тъй че много са институциите, които би трябвало да знаят кои хора отглеждат животни и ще бъдат написани ясно разпоредбите по какъв начин тъкмо ще се потвърждава всичко това нещо, с цел да няма спекулации и да може в действителност всеки, който е усвоил и е спазил тази мярка, да получи нужното обезщетение ".

Хората, настояват, че към този момент нямат свине, тъй като са ги заклали в осъществяване на заповедта за санитарната зона. В региона няма огнища на африканска чума, само че селото попада в 20-километровата зона към свинефермата в Петърч и се постанова изтребване на животните - като превантивна мярка.

Протестиращите от селото се въздържаха от мнения. Неофициално обаче обявиха пред кореспондент на БНР, че кметът на Мрамор е от Българска социалистическа партия и организацията на митинга е негова самодейност. Кметът Ивайло Иванов отхвърли той да е уредник на митинга, само че добави: "Дори и да съм аз, няма неприятно. Смятам, че прасетата се избиват без съображение ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР