В Софийския районен съд са образувани две дела във връзка

...
В Софийския районен съд са образувани две дела във връзка
Коментари Харесай

Не утихва, а се развихря. Скандалът в Народния театър вече е в съда

В Софийския областен съд са формирани две каузи по отношение на напрежението сред Морфов и Василев. Първото е по иск на артиста Валери Йорданов против Васил Василев. Йорданов твърди, че здравословното му положение съществено се е влошило, откакто научил, че е почнала инспекция против неговия „ нравствен татко “ Александър Морфов. Заради това той е завел дело за претърпени неимуществени вреди като претендира обезщетение от 10 000 лева, само че към този момент е предявил непълен иск за 1000 лева

 

Второто дело е по просба на шефа на театъра, който се почувствал афектиран от изявление на артиста Камен Донев, който в изявление пред бТВ нарекъл Василев „ шушумига “, „ човечец “ и споделил, че „ не е непокътнат човек “. Директорът на Народния спектакъл упорства Донев да бъде приет за отговорен за засегнатост и да му заплати 2500 лева за породени неимуществени вреди.

 

Началото на спора

 

Миналата година някогашният пиар на Движение за права и свободи Велислава Кръстева беше назначена за завеждащ „ Връзки с обществеността “ в Народния спектакъл. На парламентарните избори на 2 октомври м.г. тя придружила почетния ръководител на партията Ахмед Доган до урната. В знак на митинг против това деяние на Кръстева, основният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета ѝ с думите „ Движение за права и свободи “ и „ Изчезвай “. След това изписа „ Официален офис на Движение за права и свободи “ и на вратата на кабинета на шефа Васил Василев.

Пред „ Площад Славейков “ режисьорът изясни, че това е неговият митинг против „ безмозъчната партийна централа “, основана от Васил Василев в Народния спектакъл, и против метода му на ръководство като „ едноличен феодал, играейки по тънката нота на слабостта на бедния човек “.

 

Директорът на Народния спектакъл на собствен ред разпореди да се извърши вътрешна инспекция и да се снемат пояснения от „ лицето Александър Морфов “ и от очевидци на спора му с пиара Кръстева, която две седмици след надраскването на вратата, подала тъжба против режисьора. В нея твърдяла, че от септември 2022 година е подложена на тормоз като към нея били отправяни „ обидни, подигравателни реплики и язвителни мнения “.

Стигна се и до полиция, където Морфов е бил извикан да даде пояснения.

Трупата на Народния спектакъл се раздели. Едни поддържаха с подписка шефа Василев, а други му желаеха оставката.

 

Връхната точка в абсурда беше достигната през февруари, когато Васил Василев промени Устройствения устав на Народния спектакъл и отстрани длъжностите „ завеждащ „ Връзки с обществеността “ и „ основен режисьор “. В резултат на това Велислава Кръстева напусна от 1 март, а Морфов беше дисциплинарно уволнен за нарушаване на трудовата дисциплинираност, уронване на положителното име на Народния спектакъл и непочтеност към работодателя.

 

Уволнението на режисьора провокира митинг на артисти, които приканиха политиците и предприемачите да не се месят в работата на културната институция. В първите редици на митинга бяха актьорите Валери Йорданов и Камен Донев, които са и основни настоящи лица в формираните две каузи в СРС.

 

Валери Йорданов vs. Васил Василев

 

В средата на март Валери Йорданов внася в съда искова молба по член 45 от Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД), с която предявява непълен иск от 1000 лева при цена на желае 10 000 лева против шефа на Народния спектакъл Васил Василев. Актьорът твърди, че вследствие на дейностите против Александър Морфов се е влошило здравословното му положение, заради което претендира за обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

 

„ От дълги години Валери Йорданов е взел участие в разнообразни знакови за Народния спектакъл представления, едно от които е „ Хъшове “- с режисьор Александър Морфов. Поради дългогодишната им взаимна работа както с режисьора, по този начин и с останалия актьорски състав, те са, с изключение на сътрудници, и близки другари и взаимно се поддържат и постоянно са заставали обединени под общата идея за опазване престижа на театъра – институция, в която играят и са целели запазване на положителното му име и престижа му “, написа в исковата молба.

 

На 17 ноември м.г., директно преди представлението „ Хъшове “, на Йорданов персонално е била връчена заповед на шефа на театъра, с която се образува комисия, имаща за задача да откри дали Морфов е отговорен за надрасканата врата на кабинета на пиара Велислава Кръстева.

 

„ Йорданов бил шокиран по какъв начин може да бъде осъществявано сходно следствие и надлежно да бъде целено очерняне на уважавания и подкрепян от него режисьор, който той усеща като негов „ нравствен татко “. Във връзка с претърпяния стрес директно преди представлението, Йорданов се почувствал зле и едвам изиграл същото “, се споделя в молбата до съда.

 

Нататък се изяснява, че артистът е диабетик от ранна възраст и сходни стресови обстановки въздействат извънредно отрицателно на здравословното му положение. След представлението той се почувствал зашеметен, прилошало му. Въпреки че си бил 10 единици бърз инсулин, което било висока доза за него, положението му не се подобрило. На идващия ден потърсил лекарска помощ в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. След обзор било открито, че равнищата на кръвната захар са над три пъти над нормата, кръвното му налягане също било високо – 166/110. Лекарят заключил, че евентуално положението му се дължи на „ нервно психическо пресилване “.

 

На 28 ноември 2022 година, когато абсурдът в Народния спектакъл към този момент се увеличен, Йорданов е бил привикан в кабинета на Василев, където категорично му е било напомнено, че е подписал длъжностна характерност, съгласно която не би трябвало да петни името на театъра.

Този случай засилил напрежението у артиста, тъй като той имал добра известност измежду сътрудниците си и се почувствал обиден и наскърбен от държанието на шефа, твърди Йорданов в желае си.

 

„ След първичния стрес и влошено здраве при връчването на заповедта и последващите дейности на Василев, здравето на Йорданов траяло да се утежнява. Целият стрес по отношение на дейностите на шефа на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, влошил внезапно здравословното положение на Йорданов като макар своевременната лекарска интервенция, на 5 декември 2022 година той е незабавно приет в болница. Настанен е бил за болнично лекуване за преодоляване на стойностите на кръвната му захар. При постъпването си, вследствие на мощния стрес, Йорданов е бил в тежко здравословно положение и е провел болнично лекуване за интервал от една седмица “, се показва още в молбата.

В нея се отбелязва, че вследствие на действието на шефа на Народния спектакъл, артистът е претърпял мощен стрес, като това е дало отражение и на здравословното му положение. Заради това Валери Йорданов упорства съдът да почете претенцията му.

 

Васил Василев vs. Камен Донев

 

Директорът на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ пък е завел дело за обществена засегнатост против артиста Камен Донев. Причината за това е присъединяване на Донев в предаването „ Тази събота “ по бТВ на 18 февруари, когато е бил помолен да разяснява спора сред Василев и Александър Морфов. „ В Народния спектакъл станаха неща, които аз тук няма да загатвам, тъй като влизаме доста в кухнята, които са неприемливи. Сега, тези неща може и да не нарушават административните правила, само че те нарушават моралните и професионални правила, които са се случили и единствено поради това аз съм уверен, че този човек, който сега е шеф там, би трябвало на момента просто да бъде заменен. Това е моето мнение, моето персонално мнение и не желая да споделям тежки думи, само че бих споделил, че в изкуството няма място за мижитурки, както и във всяка една област на живота, само че изключително в изкуството, тъй като сцената, изкуството, това е една декларация, това е обръщение, това е изложение, това е послание към хората. Мисля, че Сашо и тук няма какво да разясняваме даже, през годините е посочил какво е да умееш да правиш това, до момента в който тоя човечец, който сега е шеф, нищо не е посочил. Аз дори имах с него преди години една глупава преживелица, която няма да споделям пред хората и още тогава ми светна лампата, че не е непокътнат човек. Та, по-добре да се маха и да бъде назначен различен шеф “, дал отговор Камен Донев.

 

Васил Василев показва, че е гледал изявлението и се почувствал афектиран. В тъжбата юристът му Лора Георгиева написа, че с обидните изрази „ шушумига “, „ човечец “ и „ не е непокътнат човек “, Камен Донев е споделил нещо унизително за достойнството и достолепието на Василев и това е направено съзнателно. „ Обидните изрази, изразяващи се в отрицателни прилагателни и квалификации, са осъществени обществено, публикувани са посредством едно от средствата за всеобща информация, а точно в ефира на националната телевизия бТВ, както и са ориентирани и адресирани против длъжностно лице при и във връзка осъществяване на службата или функционалността му “, написа адвокатката. Тя добавя, че Василев се е почувствал извънредно афектиран освен до момента в който гледал предаването, а и по-късно. Адвокатката цитира Речника на българските думи, с цел да обясни смисъла на трите израза, употребявани от Камен Донев.

 

„ Мижитурка “ значи човек, който е без достолепие или самочувствие и е подготвен да угодничи, да се подмазва, нормално за полза. Като синоними на думата са мижитурка, тесногръд, нерешителен, стеснен, шушумига. „ Човечец “ е презрян, незабележим човек, а „ непокътнат “ значи незасегнат, цялостен. „ По отношение на потребления израз от Камен Донев, че Васил Василев „ не е непокътнат човек “, следва да се има поради, че когато определяш някого по този метод, несъмнено се влага отрицателно значение, че този човек не става, не коства, не е добър в най-общ смисъл “, изяснява адвокатката. Тя добавя, че думите на Донев освен са унизили достойнството и достолепието на Василев, само че и са му предизвикали болки и премеждия, сериозен прочувствен дискомфорт, спомагателен стрес, напрежение и като цяло са причина за утежняване на здравословното му положение. Той не могъл да спи, бил обезпокоителен и обезпокоен, в това число от обстоятелството, че доста хора, включително негови близки и сътрудници, са чули обидните думи, които са уязвили положителното му име и самочувствие.

В тъжбата е маркирано още, че съгласно член 39, алинея 1 от Конституцията всеки има право да показва мнение и да го популяризира, само че това право не може да се употребява за накърняване на правата и положителното име на другиго.

 

„ В съответния случай степента на засягане на оценката на обществото по отношение на Василев е висока, защото е наранена обществена персона, участваща в публичния и културен живот на страната, както и заради обстоятелството, че обидите обективират едно персонално оценъчно мнение за личността и професионализма на довереника ми и до избрани негови качества, което е оскърбително и унизително “, сочи юрист Георгиева. Тя показва, че справедливият размер на компенсацията, който би могъл в известна степен да компенсира неимуществени вреди, претърпени от Василев, е 2500 лева и лихвата върху тази сума, като упорства Камен Донев да бъде приет за отговорен, че обществено е обидил шефа на Народния спектакъл.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР