В София са се повишили процентите на децата под карантина

...
В София са се повишили процентите на децата под карантина
Коментари Харесай

Заразените учители в София се увеличиха до 320 души

В София са се повишили процентите на децата под карантина или с позитивен тест за Коронавирус. Той не спада и се задържа под 3% или над 6000 деца и учениците. Увеличава се и процентът на учителите, които са с позитивен тест за ковид - сега те са 320 . Тези данни изнесе шефът на РУО-София Ваня Кастрева пред Българска национална телевизия. По думите й процентите не са прекомерно високи, само че те основават напрежение в системата, защото особено инфектираните учители повличат след себе си и доста сътрудници в карантина, което постанова метаморфоза на образователния развой.

По последни, към 4 ноември т.г., инфектираните учителите в страната бяха 859 души, което е 0.9% от всички 90 000 преподавателите у нас. 623 възпитаници пък бяха с позитивни проби, което е 0.07% от общия им брой от над 700 хиляди души.

Столичната районна здравна ревизия има написан логаритъм за превключване към онлайн образование. Заповедта на министъра на образованието от 26-ти октомври дава опция на шефовете да пуснат предложение до министъра да позволи отдалечено образование, което е много вярна формула за децентрализация, съобщи Кастрева. По думите й за територията на София това се е случило за 22 учебни заведения. " Критериите (за издаване на позволение за превключване - бел.ред.) са отворени, съобразени са и с министъра на опазването на здравето за процентна заболеваемост, само че е прибавен и аршин при създавано напрежение и боязън при учители и родители ", уточни още тя. Данните на МОН от 3-ти ноември посочваха, че просветният министър е издал позволения за превключване към образование от разстояние на в цялата страна.

В момента учениците от 8-и до 12-и клас в цялата страна се образоват отдалечено. Това следва да продължи до 12-и ноември, само че от изказвания на министър Вълчев стана ясно, че гимназиите в алените зони може да останат затворени и след тази дата. Вчера основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изиска и прогимназията от 5-7 клас да мине на онлайн образование, само че здравният министър проф. Костадин Ангелов разяснява, че такава мярка към този момент няма да се взема. 

" Направен е разбор на позитивите и негативите от пролетта, когато образованието беше отдалечено. Учителите са посочили доста огромна дисциплинираност. Видяли са се и негативи, които се отразяват на качеството на обучение. Сред тях са техническата осигуреност, дългата работа с електронни устройства, проблемите при връзката. Трудното решение е да се откри салдото сред здравето и образованието. Винаги преди всичко е здравето и живота на всички нас ", разяснява Кастрева.

Тя уточни, че до края на седмицата се чака да има решение на въпроса дали гимназистите ще продължат да учат от у дома, защото при дребни и огромни ситуацията е друго. " Става въпрос за сложността на възрастта. Коментира се въпросът до каква степен е рационално 8-ми клас да са в образование в отдалечена среда. Няма по-ефективно образование от достоверността на класната стая ", безапелационна бе тя. При по-малките възпитаници от 1-4 клас множеството специалисти считат, че те би трябвало да останат присъствено, само че съгласно Кастрева въпреки всичко методът би трябвало да е диференциран и виновен.

" Силно се надявам годината да не приключи отдалечено. С смяната в закона има опция за фамилии децата да преминат независимо в отдалечена среда. Директорите имат опция да го разрешат при потвърдени здравословни аргументи ", изясни Кастрева.

Родителите са разграничени на два лагера - отворени писма до институциите и медиите има и в поддръжка на цялостното прекратяване на присъственото образование за всички стадии и учебни заведения, и срещу онлайн образованието, даже то да се единствено за гимназистите.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР