В София отново се надига недоволство срещу неделните народни хора,

...
В София отново се надига недоволство срещу неделните народни хора,
Коментари Харесай

"Патриотарската българщина" пред Народния театър пречи на граждани и актьори

В София още веднъж се надига неодобрение против неделните национални хора, които всяка седмица се провеждат в пространството пред Народния спектакъл " Иван Вазов " в Градската градина. Жители на столицата са изпратили до контактния център на Столична община писмо с искане тя да се намеси и да забрани провеждането им на това място, като дефинира друго, написа Сега.
 
" Въпреки че след митингите на доста жители провеждането им на това място беше неразрешено и избрана локация в градинката пред Музея на София, те още веднъж се организират пред театъра с озвучителна уредба. Локацията пред Народния спектакъл е емблематична за градската просвета и устрема на българската столица да се трансформира в европейски град още от първите години след Освобождението. Самодейността и шумната национална музика на това място не оказват помощ доста за това. Обратно - основават " патриотарска българщина " на неуместно място, която по никакъв начин не способства и за почитание към обичайна национална просвета ", стимулират се недоволните от танцовата изява.
 
" Настоятелно молим общинска полиция да възобнови публичния ред на това място, като провежда наряди в почивните дни и наложи санкции за осъществяване на нерагламентирани събития, насочвайки искащите на избраните за това места ", оферират подателите на писмото. От Столична община дават отговор, че връщането на неделните национални хора пред Народния спектакъл не е станало зад тила й, а уредниците са уведомили " Московска " 33 сходство със закона.
 
" Провеждането и съгласуването на всеобщи мероприятия е регламентирано със Закона за събранията, митингите и манифестациите. Съгласно посочената уредба за провеждането на манифестации и митинги е въведен осведомителен режим. Столична община е съгласувала осъществяване на сбор-митинг на площада сред Народния спектакъл и Градска градина от 17.00 ч. до 19.00 ч. през ноември, на 3, 10 и 17 декември 2023 година и от 13.00 ч. до 14.30 ч. на 24 декември 2023 година При осъществяване на всяко едно мероприятие се изисква от уредника му наложително да предприеме ограничения и да не се нарушават наредбите на настоящото законодателство, включително и на Закона за отбрана от шума в околната среда. Столична дирекция на вътрешните работи е била известена за предприемане на нужните ограничения по запазване на публичния ред и сигурност по време на събитието ", се споделя в отговора.
 
През 2019 година някогашният кмет на София Йорданка Фандъкова забрани провеждането на неделните хора в Градската градина и предложи те да се провеждат на друго място, откакто гости на театъра се оплакаха, че високата музика в градинката пречи на провеждането на спектаклите. Недоволните коментариха, че танцовото мероприятие на това място е довело до деформиране на концепцията, до замърсяване на Градската градина, повдигане на противен звук и е предизвикало проблеми за актьорите и феновете в Народния спектакъл. Така на шестата година от старта на всеобщото играене на национални хора в Градската градина община предложи на уредниците да ги реалокират на друго място. След това такива имаше пред Централната баня и в други елементи на центъра, преди през 2023 година те още веднъж да се завърнат пред НТ " Иван Вазов ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР