В София най-търсени за продажба са тристайните тухлени апартаменти с

...
В София най-търсени за продажба са тристайните тухлени апартаменти с
Коментари Харесай

В София се търсят къщи и тристайни апартаменти, в Пловдив купуват още преди Акт 14

В София най-търсени за продажба са тристайните тухлени жилища с гараж или паркомясто за към 130 хиляди евро. При двустайните най-търсени са тези до 90 хиляди евро, написа в разбор на компания за парцели, представен от.
През последните шест месеца на предходната година превес при търсенето са имали двустайните, до момента в който през тази година се покачват запитванията за тристайни жилища. Наред с това и предлаганите на пазара нови тристайни жилища са повече от двустайните. Завишен интерес има към парцели и имоти в покрайнините на София. След въвеждане на изключителното състояние се установи растеж на търсенето на къщи с дворове, защото от ден на ден хора работят от у дома. Наред с по-голямото търсене и предлагането на къщи леко нараства.
 Експерти: Всяко второ жилище в България е пренаселено Експерти: Всяко второ жилище в България е пренаселено
Расте броят на необитаемите жилища в България. В същото време всяко второ жилище у нас е пренаселено. Това стана ясно на семи...
За започнатите строителни планове няма закъснение в периодите за осъществяване. През последните месеци първокласните парцели резервират цените си, като търсенето за тях също е нараснало. Най-предпочитаните квартали са Центърът, “Манастирски ливади-Запад ”, “Бояна ”, “Драгалевци ”, “Гео Милев ” и “Дианабад ”. През последните 7-8 години има наклонност българи, живеещи в чужбина, да купуват парцели у нас. Най-често те купуват двустайни и тристайни жилища от всеобщия сегмент на пазара. Според специалисти вложенията в парцели съставляват огромен дял от средствата, които се връщат в България от наши сънародници в чужбина.
Наемите в София варират в диапазона от 250 евро до 400 евро за двустайни и от 400 евро до 550 евро за тристайни жилища. Интересът към приключени и обзаведени жилища в София се покачва, а цените остават без смяна, демонстрират данни на компания на пазара на парцели. Промяна обаче има в профила на купувачите. Ако при започване на годината това са били хора, купуващи поради положителните условия на банките и ниските лихви, в този момент основните настоящи лица са хора, които купуват парцели за лични потребности, както и такива с налични средства, които не употребяват банков заем, а желаят да влагат парите си и да защитят спестяванията си, показват от компанията. В частите на столицата, в които доминира ново строителство, като “Манастирски ливади ”, доста покупко-продажби се подписват на стадий “в градеж ” поради по-добрите условия и по-изгодните цени.
Пазарът към този момент се възвърне след краткотрайния спад при въвеждане на изключителното състояние. По отношение на банковото кредитиране няма основна смяна, а лихвите по заемите остават на равнищата от преди рецесията. Банките не престават да отпускат ипотечни заеми, само че със повишени критерии - изследват деликатно приходите на претендентите. Наблюдава се и ограничение на % на ипотечните заеми до към 80% от цената на парцела и се заобикалят покупко-продажби със 100% финансиране от банката.
В  се купуват двустайни жилища главно за инвестиция, а тристайни и четиристайни – за живеене. Търсенето на жилища в града съществено набъбна през последните месеци. Купувачите търсят главно ново строителство, а до сключването на договорка се стига бързо. Ако през предходната година за оглед и покупка на парцел са били нужни сред един и два месеца, в този момент сделки се реализират в границите на два-три дни, написа в разбор на компания за недвижими парцели. Имотите в градеж в Пловдив се изчерпват още преди Акт 14 без значение от местоположението. С преимущество се продават двустайни и тристайни парцели с по-ниска цена. Двустайните жилища се купуват главно за инвестиция или за предпазване на парите, а тристайните и четиристайните - за живеене. Офертните цени в Пловдив остават непроменени.
 Цените на жилищата потеглиха надолу Цените на жилищата потеглиха надолу
За първи път от 2015 година цените на жилищата в страната като цяло понижават. Това се е случило у нас през второто тримесечие съгласно р...
Най-желаните региони остават Централен, където цените варират от 850 евро до 1600 евро на квадратен метър и Западен – със 750-1050 евро на квадратен метър. В останалите региони на града цените варират сред 600 евро и 800 евро на кв. м, като в крайните квартали са от 480 евро/кв. м. Наемите в Пловдив са на равнището от преди рецесията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР