В София има над 220 хиляди панелни жилища, в които

...
В София има над 220 хиляди панелни жилища, в които
Коментари Харесай

Експерт с ключови думи за панелките в София! Засягат всички

" В София има над 220 хиляди панелни жилища, в които живеят половината софиянци. Този въпрос е доста сериозен от позиция на това, че той касае освен нас, като архитекти, само че също по този начин и страната, общината и не на последно място всеки жител, който се интересува от това какво бъдеще чака неговата благосъстоятелност и дома, в който живее ", това съобщи ръководителя на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България (САБ) Петър Диков в ефира на Българска национална телевизия.

Той направи паралел с имотния пазар през 90-те години и през днешния ден: " Трябва да кажа, че времето на незадоволения заможен пазар през 90-те години мина. Човек искаше да си купи нещо, което беше на правилото " моят дом е моята цитадела " и за него беше значимо това, което е вътре. Сега, когато хората търсят жилища, гледат за среда, дали наоколо има детска градина или учебно заведение. Отделно дали образованието в това учебно заведение е на равнище или би трябвало да пропътува половин София, че да закара детето си там, където счита, че ще получи по-добро обучение ", безапелационен е проектант Диков.
-->
" Другото значимо нещо е дали има комфортен превоз, дали има метростанция, защото метрото смени географията на цените на парцелите в София. Зоните, които са наоколо до метрото, получиха друга стойност. Всеки е рационално човешко създание и си прави сметка на желанията, приходите и разноските, както и желанието за стандарта в който желае да живее. Ние към момента не можем да приемем, че човек има право да избира ", съобщи той.

" Едно време, като бяхме в социализма, не можеше да има жилище, по-голямо от 120 кв/м. Едно семейство не можеше да има повече от едно жилище. Имам възприятието, че ние излязохме от социализма, само че социализма не е излязъл от нас. Гордея се, че не съм бил, не съм и в никакъв случай няма да бъда член на никаква партия. Смятам, че би трябвало да има повече самостоятелни архитекти ", приключи архитект Петър Диков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР