В София е арестуван сириец с основно участие във въоръжените

...
В София е арестуван сириец с основно участие във въоръжените
Коментари Харесай

Командир от Ислямска държава е арестуван в София

В София е задържан сириец с главно присъединяване във въоръжените формирования на Ислямска страна, заяви пресцентърът на прокуратурата.

Сириецът се е открил у нас и през 2008 година е получил българско поданство. През лятото на 2013 година той се е включил към армията на Ислямска страна, на територията на Сирия, взел е интензивно присъединяване в бойните дейности, като фигура с управителни функционалности.

При претърсванията е открит достоверен документ, подписан от един от водачите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и даващ му право на свободен достъп и безкрайно прекосяване по цялата линия на водените бойни дейности.

Командирът от Ислямска страна е задържан на 29 септември дружно с още двама души - мъж и жена. Тримата са арестувани под стража за присъединяване в проведена незаконна група за произвеждане и трафик на тютюн за наргиле. Разследването на ГДБОП и ДАНС е извършено под управлението на Специализираната прокуратура.

Тютюнът е бил предопределен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. Практически тази активност е служила като прикритие и главен източник на финансиране на групата и най-много за главната фигура в нея - командира от Ислямска страна.

През пролетта на 2016 година сириецът се е завърнал на територията на България. Без да прекъсва връзките си с управителните органи и лица на Ислямска страна, е провел незаконна група за произвеждане и разпространяване на тютюн за наргиле, без законово позволение за това.

Събраните доказателства сочат, че суровият нарязан тютюн групата е изкупувала от производители в страната и го е доставяла в столицата.

В особено наето и квалифицирано за задачата помещение - известното преди години софийско заведение „ Вагон - ресторант “, участник в групата обработвал тютюна в кофи с разнообразни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенични и санитарни условия.

Оттам суровината била транспортирана в няколко склада в София, където незаконно наети работнички от ромски генезис я пресовали в подобаващи форми, изсушавали и пакетирали.

Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало посредством познати участници в групата - купувачи от арабски генезис.

В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най-често по куриерска компания, като количествата достигали 300-500 кг дневно.

При осъществените претърсвания и изземания в хранилища и жилища са открити към три тона нарязан тютюн, предопределен за преправка, машини за пакетиране на готовата продукция и огромен брой други доказателства.

По искане на Специализираната прокуратура на 1 октомври Специализираният углавен съд е взел най-тежката мярка за неотклонение – „ задържане под стража “, във връзка с тримата.

На 10 октомври Апелативният профилиран углавен съд е удостоверил определението на първоинстационния съд.









Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР