В Сливен се проведе обучителен семинар, посветен на обновяване на

...
В Сливен се проведе обучителен семинар, посветен на обновяване на
Коментари Харесай

Гост-участниците в семинара за градското обновяване – очаровани от устройството и облика на Сливен

В Сливен се организира обучителен семинар, отдаден на възобновяване на изоставени зони в България и опциите те да бъдат превърнати в капацитет за развиване.

Семинарът е част от план, целящ да създаде и тества методика и повсеместен метод за „ плътно “ градско развиване. Цялостният план „ Компактни градове в България “ цели да подкрепи въвеждането на принадлежности и процеси за ускорение използването на съществуващите проекти за градско развиване и да помогне на общинските чиновници да ползват промени.

Във форума участваха представители на Международната банка за възобновяване и развиване, на Министерството на районното развиване и благоустройството, архитекти и специалисти от Община Сливен и други общини от страната.

С презентации и полемики в зала „ Май “ бяха разисквани опциите и моделите за възобновяване и развиване на изоставени територии. Беше показана и гледната точка на архитектите във връзка с адаптивното наново потребление на изоставени зони. Участниците имаха опция да се срещнат и с новаторски способи за генериране на хрумвания, включващи голям брой виновни и заинтригувани страни, както и проблеми с най-хубави български и европейски практики.

Конкретно за Сливен бяха дискутирани хрумвания и концепции за обновяването на два обекта. Това са теренът на бившето военно отделение до бул. „ Бургаско шосе “ и теренът до Хотел „ Сливен “.

В днешния, финален панел на форума, кметът Стефан Радев изрази вяра той да е бил потребен за всички, а концепциите да се трансфорат в съответни решения и дейности. Той употребява случая още веднъж да изрази удовлетворение, че Община Сливен е поканена да се включи в пилотния план на Международната банка за възобновяване и развиване.

От своя страна гостите благодариха на домакините за гостоприемството и показаха най-хубави усещания от архитектурния образ, устройството и историческите забележителности на Сливен. Те акцентираха виновното отношение и положителното съдействие в полемиките с специалистите от Община Сливен.

Инициативата се провежда от Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР), в партньорство с Община Сливен и поддръжката на Climate Support Facility (CSF).

Обучителният семинар е част от поредност от три събития в границите на плана, ориентирани към шерване на опит и разширение на знанията на общинските администрации по обсъжданите въпроси. Следващите две събития са планувани през октомври и ноември, като техният главен фокус ще бъдат моделиране на сюжети за развиване и финансиране на интегрирани планове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР