В следващите години се очаква да изпратим хора, които да

...
В следващите години се очаква да изпратим хора, които да
Коментари Харесай

Екипът за живот на Марс ще може да използва 3D-принтирани кожа и кости при злополуки

В идващите години се чака да изпратим хора, които да живеят на Марс… меко казано, дълго време. В случай на изкълчване, изгаряния или фрактури болните очевидно няма да могат да бъдат връщани на Земята. Затова учени от болничното заведение на Техническия университет в Дрезден опитват с първите биопринтирани образци на кожа и костна тъкан. Технологията към момента не се употребява необятно тук, само че в космоса, където тъканта зараства по-бавно, това би било животоспасяваща иновация.

Томасо Гидини, оглавяващ филиала на Европейската галактическа организация, работещ върху плана, показа в изказване: „В случай на изгаряне, да вземем за пример, нова кожа може да се биопринтира вместо да се присажда от друго място по тялото на астронавта…“

За учените най-голямото тестване е създаване на технологията, която да работи в положение на нулева гравитация. Затова инструментът за 3D-принтиране е модифициран, с цел да работи от горната страна надолу. За построяването на кожни кафези се употребява плътна кръвна плазма дружно с растителен материал, а за костите влиза в приложение калциев фосфат, който взаимодейства с тялото при слагане на костта.

Това са едвам първите стъпки към построяването на надеждна технология, която да лекува хората в космоса. Един галактически транспортен съд не може да носи повече от това. Още повече, че се изискват и особено съоръжение и пространство, с цел да могат астронавтите да правят 3D-принтирането. Това в допълнение би затруднило преместването до Марс.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР