В следващите две години растежът на българската икономика ще изгуби

...
В следващите две години растежът на българската икономика ще изгуби
Коментари Харесай

Прогноза: Българската икономика ще забави растежа си с една пета догодина

В идващите две години растежът на българската стопанска система ще изгуби съвсем една пета от темпото и растежът на действителния вътрешен артикул ще намалее от 3.6% на 2.9%. Забавянето (спрямо миналата година) ще се усети още следващата година, тъй като понижаването е от 3.6% за 2019 година на 3% за 2020 г.

Такава е есенната прогноза на Европейската комисия за страната, оповестена през днешния ден дружно с упованията за всичките 28 страни в Европейския съюз. В нея по отношение на пролетната прогноза от месец май се усъвършенстват упованията за тази година (от 3.3% на 6%) и се утежняват тези за следващата година (от 3.4% на 3%).

При приблизително движение на напредък от 1.8% в интервала 2011-2015 година индикаторите сякаш наподобяват добре. Но в това време е очевидно предизвестието, че забавянето, почнало преди 4 години, продължава и ще доближи най-ниското си равнище (2.9%) през 2021 г.

Данните идват в миг, когато държавното управление показа план за бюджета през 2020 година, в който съгласно анализатори, представени от " Капитал ", не се виждат планувани политики и средства за утежняване на икономическата обстановка.

В систематизиран тип заключението е следното: " Икономическият напредък на България ще се забави и ще остане покрай капацитета. Въпреки слабото външно търсене и нарасналата неустановеност в чужбина растежът ще се движи от динамичността на вътрешното търсене. Износът и вносът ще порастват с умерено движение и съгласно предстоящото външно търсене. Инфлацията ще понижава с отшумяването на краткотрайни фактори и цените на петрола се намаляват в допълнение. " Публичният дълг ще понижава, държавното управление ще поддържа остатък, считат още в комисията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР