В следващите десетилетия всички висши училища трябва да се настроят

...
В следващите десетилетия всички висши училища трябва да се настроят
Коментари Харесай

Частното училище по компютърно моделиране във Варна може да стане държавно

В идващите десетилетия всички висши учебни заведения би трябвало да се настроят да работят с по-малко студенти против по-високо финансиране, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е на посещаване във Варна

Частно учебно заведение по компютърно моделиране и компютърни системи, което сега се намира на територията на Техническия университет във Варна може да стане държавно, сподели просветителният министър във връзка проблема, който ще се разисква през днешния ден в града от него и представители на Техническия и Икономическия университети.

Според министъра концепцията е първоначално образователното заведение да действа към Министерството на образованието в партньорство с двете висши учебни заведения.
„ Много е значимо да имаме задоволително експерти в региона на компютърното програмиране и на цифровата креативност. В Бургас беше намерено такова учебно заведение, в София и Правец има учебни заведения към столичния Технически университет. В момента във Варна има свободен сграден фонд в кампуса на Техническия университет. Варна би трябвало и ще бъде един от центровете за развиване на осведомителните технологии в бъдещето “, разяснява Красимир Вълчев.

Той стимулира предлагането с обстоятелството, че в идващите десетилетия предстоят още по-мащабни трансформации, свързани и с развиването на изкуствения разсъдък и навлизането му в редица специалности. Според него това ще промени фрапантно разпределението на добавената стойност сред районите и другите бизнеси.

„ Не е разумно да има частно учебно заведение към държавно висше учебно заведение, само че има търсене. Това беше сигнал към нас, че наложително би трябвало да създадем такова учебно заведение. Готови сме да влагаме и средства. В Закона за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение, който сега е в Народното събрание и следва да се прегледа, е планувано сключването на контракти сред висши учебни заведения и гимназии, които дават право на преподаватели от университетите да преподават на възпитаници “, изясни още министърът.

Той добави, че тук нуждата е подбудена от няколко неща, първото от които е, че Варна би трябвало да е един от центровете за развиване на осведомителните технологии, а и оформянето на един експерт по програмиране става по-рано, а не във възрастта над 18 години.

„ Важно е още в гимназиален стадий да се работи. В съвсем всички регионални градове би трябвало да създадем такива учебни заведения. В по-малките градове, най-вероятно ще стъпим на природоматематическите гимназии. Тук Математическата гимназия също работи в тази посока “, уточни Красимир Вълчев. Образователният министър счита, че цифровите компетентности са свързващи и би трябвало да участват във всеки един предмет в учебно заведение и във всяка една специалност и даде за образец това, че доста скоро ще навлязат самостоятелните комбайни, заради което децата, които учат в професионални гимназии, би трябвало да имат тези умения да настроят машините, освен да ги карат. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР