В системата за отбрана има един основен проблем - бавната,

...
В системата за отбрана има един основен проблем - бавната,
Коментари Харесай

Експерт:Българската армия деградира, губи своя най-ценен капитал-хората

В системата за защита има един главен проблем - бавната, само че сигурна деградация на отбранителните качества. Това е развой, който се развива от години и би трябвало да бъде преодолян. Така разяснява тематиката за рационализация на българската войска специалистът по защита и интернационална сигурност Михаил Найденов. „ Имам поради освен амортизацията на оборудването. В момента българските въоръжени сили губят своя най-ценен капитал – хората в защитата “, сподели той м студиото на телевизия " Блумбърг ".

По думите му единствено за две години от края на 2014 до края на 2016 свободните места са се удвоили - от 10% до 20%. „ Причината за това е ниското възнаграждение на труда на хората в защитата. Заплащанията не са обновени от години “.

Става въпрос и за изискванията на труд, и за техниката, и за вероятностите за професионално развиване, счита Найденов.

„ Заплаха сме си самите ние с нашето надменно отношение към въоръжените сили от години наред – недофинансиране и нереализиране на модернизационните планове. Трите типа въоръжени сили имат сериозна потребност от нови качества “, добави специалистът.

Той уточни, че в случай че една стратегия за развиване на въоръжените сили не е обезпечена с финансови запаси, това е „ чисто академично упражнение “, неизпълнението на което води до от ден на ден проблеми и в един миг се стига до деградация на качествата.

„ А ние трябваше от дълго време да стартираме да подменяме остарялата руска техника, която продължава да изяжда запаси, като дава доста ниска възвръщаемост. Колкото повече отлагаме, толкоз повече тя ще се трансформира в пасив, който ще ни тежи “. Експертът акцентира, че целият бранш „ Сигурност “, част от който е и защитата, би трябвало да бъде реформиран.

„ Това ще стане посредством стратегически обзор на целия бранш за сигурност. Не може един съставен елемент от този бранш – защитата – да работи съвършено, в случай че цялата система за национална сигурност не бъде прегледана и реформирана “.

Той изясни, че в идеалния случай би трябвало да се преразгледат функционалности и структури, да няма дублирания и да се търси от ден на ден съгласуваност и взаимоотношение сред институциите. Според специалиста дейното гражданско общество може да излъчи тази смяна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР