В Симитли откриват Музей на кукерите, съобщиха от пресцентъра на

...
В Симитли откриват Музей на кукерите, съобщиха от пресцентъра на
Коментари Харесай

В Симитли откриват Музей на кукерите

В Симитли откриват Музей на кукерите, оповестиха от пресцентъра на общината. Това ще стане на 29 август, когато градът ще означи своята 50-годишнина. Кукерите са емблема на града, като традицията се пази жива от жителите на Симитли и близките села. Всяко семейство взе участие по някакъв метод в обичайните кукерски игри, в съвсем всяка къща има кукери и бабугери, показват от пресцентъра.

Музея "Симитлия - Древна земя на кукерите " ще демонстрира селекция от най-хубавите кукерски маски и костюми. Те ще бъдат подбрани и предоставени от всяка от кукерските групи, като концепцията е експонатите да бъдат на едно място целогодишно, с цел да може всеки посетител на Симитли да се допре до античната традиция. Притежателите на експонатите ще могат да ги взимат единствено за Сурва и за кукерските фестивали през януари.

Музеят ще отвори порти публично в четвъртък, незабавно след празничната сесия на общинския съвет, която е от 18 часа. За юбилея на Симитли ще бъде открита и изложбата "50 години град Симитли " с произведения на одобрени и на млади художници. Те бяха рисувани на пленер през юни особено за празника на града.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР