В Швейцария днес се провежда референдум по въпроса да спрат

...
В Швейцария днес се провежда референдум по въпроса да спрат
Коментари Харесай

Швейцарците гласуват днес на референдум за отказ от обществени медии

В Швейцария през днешния ден се организира референдум по въпроса да спрат ли жителите да заплащат такса за издръжката на публични радио и телевизия. Прогнозите са, че последователите на самодейността No Billag понижават и тя няма да получи утвърждение. Ако обаче има утвърждение, Швейцария ще бъде първата европейска страна, отказала се от финансирането на публични медии посредством годишна сума от всеки жител.

Идеята за всенародното допитване идва от националистическа партия с претекстовете, че по този начин ще има повече конкуренция на медийния. Правителството и Народното събрание са на противоположната позиция - че закриването на публичните медии ще се отрази негативно на качеството и плурализма в медиите.
No Billag идва от името на компанията, която събира таксите за националната Swiss Broadcasting Corporation (SBC). Според поддръжниците на самодейността страната няма право да субсидира електронни медии в пазарна стопанска система и също така не може държавното управление да разполага със лични радио и телевизия в спокойно време.

SBC е с национално покритие, статутът ѝ е от 30-те години на ХХ век и през днешния ден има 7 телевизионни канала и 17 радиостанции в регионите, където се приказват четирите езика на Швейцария. От 90-те години държавни средства полечават и частни медии, които извършват мандата на публичния бранш - да излъчват в пиковите часове от денонощието районни вести. В момента това важи за 13 районни малките екрани и 22 радиостанции. Както SBC, по този начин и тези частни медии са длъжни да популяризират значими известия от полицията и публични известия по време на рецесия.

Таксата за домакинство е 451 франка годишно, само че от 2019 година тя ще намалее на 365 швейцарски франка. Тогава влиза в действие смяна в схемата за пресмятане на вноските, съгласно която бизнесът също заплаща. Когато компанията е дребна - с оборот под 500 000 франка, тя няма да прави вноска, само че над този предел сумите са сред 365 и 36 000 франка (за компании с оборот над 1 милиарда франка.
През 2016 година от такси са събрани 1.37 милиарда франка (1.41 милиарда долара), от които голямата част (1.24 милиарда франка) отиде за радио- и телевизионните стратегии на SBC. Частните компании получиха 67 милиона франка, като през октомври предходната година държавното управление реши да промени това съответствие и да усили каузи на частните медии до 81 милиона франка.

Районът, в който се приказва немски, дава 72.5% от таксите и получава назад 43% от тях. Таксата е главният източник на доходи в бюджета на медиите - 75% в SBC, 53% - в районните малките екрани, 67% в некомерсиалните местни радиостанции и 35% в радиостанциите по планински и периферни региони.Рекламният пазар в 8.4-милионната Швейцария е дребен, съотнесено с огромните ѝ съседи, заради което държавното управление упорства, че не доближават комерсиални средства за медийни артикули с публично предопределение, създавани на 4 езика.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР