В Швеция парламентът гласува да вдигне пенсионната възраст. От догодина

...
В Швеция парламентът гласува да вдигне пенсионната възраст. От догодина
Коментари Харесай

Вдигат пенсионната възраст в Швеция

В Швеция Народното събрание гласоподава да вдигне пенсионната възраст. От следващата година тя става 62 години вместо досегашните 61, а през 2023 ще бъде 63. Променя се и оптималната възраст, до която хората могат да запазят работата си. Тя скача от 67 на 68 години.

В Швеция популацията застарява, а хората живеят по-дълго и в по-добро здравe.

Гласуваната смяна е част от серия ограничения. През 2026 година право на пенсия към този момент ще се придобива на 64 години, а шведите ще могат да остават на работните си места до 69. След 2026-та ще има автоматизирано осъвременяване съгласно прогнозата за междинна дълготрайност на живота.

Фрида Флемер: Баща ми е на 84 и още работи за компанията си. Трябва ли да има краен период?Инас Шамон: Възможно най-късно. Над 60, в случай че можете, някои не могат.
Критици акцентират, че признатият модел ощетява заетите с физически труд и дами на ненапълно работно време, които рискуват най-голямо безсилие преди постигане на пенсионна възраст. Най-засегнати обаче са хората, на по този начин наречената " обезпечена " пенсия - минимална сума при незначителни или никакви осигуровки. Те не печелят нищо, в случай че работят по-дълго.

От 2023 година възрастта за обезпечена пенсия се покачва от 65 на 66 години, само че тези хора в Швеция са релативно малко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР