В широкия център на София няма място за нея, това

...
В широкия център на София няма място за нея, това
Коментари Харесай

Ленко Петканин с остър коментар за инсталацията за боклук

В необятния център на София няма място за нея, това е рисково за околната среда и здравето на хората, съобщи претендентът за депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ и втори в листата на 24 МИР
В необятния център на София няма място за апаратура за горене на отпадък. Това сподели Ленко Петканин, претендент за депутат, втори в листата на 24 МИР и ръководител на Българска социалистическа партия – регион Сердика, в изявление за БСТВ по отношение на построяването на RDF апаратура на територията на Топлоелектрическа централа - София.

„ Ние от Българска социалистическа партия няколко пъти настоявахме тази апаратура да се направи на място, където е сметосъбирането, а точно на площадката на село Яна. Там мястото е доста по-добро, както от позиция на икономисване на разход за превозване, по този начин и във връзка с нездравословните излъчвания “, съобщи Петканин.

Според него планът извънредно доста ще утежни трафика в столицата. „ Предвидени са към 44 000 курса годишно, което всички знаем какво значи – това са тежкотоварни камиони, които амортизират инфраструктурата “, изясни той.

По думите му по-същественият миг е има ли толкоз RDF гориво, което да се изгаря в инсталацията. „ По разнообразни данни сега София генерира към 50-60 000 тона годишно, а тази апаратура е планувано да гори 180 000 тона. Тоест ние си купуваме нещо доста по-голямо от това, което ни би трябвало действително “, безапелационен е претендентът за депутат. Той добави, че това неизбежно ще докара и до по-високи разноски за семействата и по-високи нездравословни излъчвания за града поради натоварения трафик.

Финансистът подлага под подозрение и обществено дискутираните разноски, планувани за построяването на инсинератора. Той акцентира, че има голяма разлика сред разноските, заложени от съставителя на плана „ Ramboll “ и плануваните от Столична община още 12 млн. евро без Данък добавена стойност.

Петканин е безапелационен, че от стартирането на горенето на отпадъка, до края на експлоатационния период, който е 26 години, би трябвало да се плануват 60 млн. евро за планови поправки. „ Това също слага неясноти - кой, по кое време и по какъв начин ще ги заплати и какъв брой ще оскъпи услугата “, изясни още той.

Според претендентът за депутат проблемите с построяването на RDF апаратура в необятния център на София може да бъде решен на национално равнище, в изискванията на дейно и транспарантно ръководство. „ Разбира се, че няма нещо, което страната да реши, че би трябвало да стане и то да не може стане. Разбира се че, в случай че и ние жителите се обединим в тази посока, то ще се случи с или без желанието на Столична община “, сподели в умозаключение Ленко Петканин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР