В сферите на глобалния туризъм винаги има място за странни

...
В сферите на глобалния туризъм винаги има място за странни
Коментари Харесай

„Айвар туризъм“, или защо сърбите пътуват до Гърция, за да направят зимнина

В сферите на световния туризъм постоянно има място за странни разкази и изненадващи трендове. Една неповторимо завладяваща история се появи от спокойните крайбрежия и оживените градове на Гърция, където сръбските туристи са си спечелили занимателния и ненапълно замайващ етикет " paradajz turisti " или " доматени туристи ". Историята им споделя Tasteatlas.
Слънцето, плажовете и айварът
„ Айвар туристи “ е може би по-подходящ термин за тези сръбски пътешественици, изследващи целунатите от слънцето крайбрежия на Гърция. Разкрито през призмата на локални новинарски източници, се отбелязва, че сърбите се стичат в Гърция, изключително първоначално и края на туристическия сезон, привлечени от налични туристически аранжименти. Не просто се задоволяват с бягство и релаксация, те се впускат в друго начинание: подготвяне на „ зимница “ или зимнина, изключително айвар, обичана фалшификация на основата на червен пипер от тяхната татковина, във ваканционните си жилища.

Необичайната наклонност влезе в светлината на прожекторите, когато водачите на рейсове стартират да се оплакват от извънредно тежкия багаж, който сръбските туристи мъкнат от Гърция. Някои носят по четири куфара, натоварени не със сувенири, а с бурканчета прясно подготвен айвар. Такива тежести даже доведоха до случаи, в които рейсовете трябваше да сменят гуми заради голямото тегло на противоположното пътешестване.
Стратегически солени спестявания
Но какво задвижва тази особена активност? Интересна композиция за икономисване на сметки за ток у дома и лесна наличност на евтини македонски чушки в Северна Македония и Гърция. Тези туристи употребяват електричеството на наетите от тях гръцки жилища, с цел да подготвят айвар, като по този метод пестят личните си средства.

Агент на една сръбска туристическа организация хвърля светлина върху обстоятелството, че не става въпрос единствено за икономисване на електрическа енергия, само че и за потребление на опцията и съществуването на пресни артикули по време на отмора. Както се споделя пред сръбски портали, „ рейсът стопира по пътя в Лесковац, купуват чушки в торби. И след това употребяват ваканцията да пекат чушки – не на плажа, а в жилищата в Гърция. “

Агенциите, ръководещи жилища чартърен, се оказаха измежду безредна обстановка, откривайки неразбория в пространствата, откакто сърбите напуснаха, след „ сеансите “ им за правене на айвар. Това ги е предиздвикало да вкарат драконовски правила, като афишират приготвянето на айвар в жилищата за строго неразрешено поради безредиците и неприятните миризми, от които горчиво се оплакват идващите посетители.

Тази необикновена процедура не се лимитира единствено до приготвянето на айвар. На път за обичаните си места за отмора, минавайки през Северна Македония, сърбите с ненаситност купуваха торби, цялостни с домати, плодове и чушки. Използвайки удобствата на гръцките жилища, те се занимават с подготвяне на разнообразни консерви, като сладко от кайсии или печене на пресни чушки.

Ще продължи ли тази процедура и тази година? Ще забележим. Но е изцяло допустимо някои от домашните буркани с айвар в Сърбия да имат надпис „ Произведено в Гърция “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР