В сезонa на почивките и пътуването свързано с тях, идва

...
В сезонa на почивките и пътуването свързано с тях, идва
Коментари Харесай

10 факта за турбуленцията, които е добре да знаете

В сезонa на почивките и пътуването обвързвано с тях, идва и страхът от хвърчене със аероплан. Колко постоянно летите и попадали ли сте в турбулентност? Знаете ли по какъв начин е належащо да постъпите, с цел да осигурите сигурността си? Явление турбулентност се изяснява с попадането под въздействието на вихрови ядра от свободните атмосферни структури.

В известния непрофесионален език то се дефинира неточно и неопределено като въздушна яма. Турбуленцията се провокира от ветрове и в множеството случаи е елементарно предвидима. Също по този начин тя може да бъде усетена по време на излитането и кацането на по-малки височини в горещи летни дни, защото слънцето затопля земята и се издига парещ въздух, от което въздухът става „ неравномерен “.

Ето и 10 любопитни обстоятелството за турбуленцията, които е добре да знаете.

1. Като цяло турбуленцията е безобидно събитие , което е напълно обикновено да се случи при полет, и което не вреди на самолета. Но е извънредно значимо, при предизвестие, да затегнете коланите незабавно.

2. Превозвачите и самолетни компании имат процедура да предизвестяват за съществуването на турбулентност по време на полет. В противоположен случай, рискуват да бъдат заведени правосъдни претенции за несъобразителност против тях. В множеството случаи водачите знаят за появяването на влошени атмосферни условия и предизвестяват пасажерите и екипажът.

3. Пилотите са подготвени да се оправят в случаи на турбуленция. За да се предотвратят разтърсвания, те деликатно изследват климатичните модели, възнамеряват и избират най-хубавия маршрут, преди всеки полет.

4. Може да се нараните при съществуване на турбуленция. Това се случва доста рядко , само че въпреки всичко е допустимо. Според федералната авиационна администрация в Съединени американски щати, има сред 30 и 60 такива случаи на година. Като 2/3 от тях са на пострадване на стюардеси, което прави по 20 контузени пасажери от 800 милиона, които летят в Америка всяка година.

5. Турбуленцията не може да докара до злополука. Въпреки чувството за проваляне на самолета със стотици метри, в действителност това са единствено няколко.

6. Съществува обаче и различен тип турбулентност, наименуван Clear Air turbulence, който е непредвидим, което пък го прави рисков. Тази турбуленция се появява при безоблачно небе и съвършена видимост и дава доста малко време на водачите да предупредят за нея пасажерите. Ако желаете да избегнете изненадващи разтърсвания , спазвайте рекомендацията за закопчан колан по време на полета.

7. Според откривателите , случаите на Clear Air turbulence отсега нататък ще се усилват. Учените считат, че причина за това е световното стопляне.

8. Децата в скута на родители си , са най-застрашени при турбуления. Затова Американската асоциация по сигурност на превоза предлага използването на детските столчета за коли и при пътешестване в аероплан и от дълго време приканва за одобряването им от авио превозвачите.

9. За да бъде изключена турбуленцията като спънка за комфорта на пасажерите сега се работи и се тестват нови технологии , които могат да оказват помощ самолети заобикалят разтърсвания изцяло, посредством потребление на ултравиолетови лазери, които изследват с импулси въздуха напред.

10. Ако желаете да избегнете пострадвания от възможна турбулентност, спазвайте инструкцията на водача и при светлинен сигнал закопчайте колана си. Това е.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР