В сезона на настинките и вирусите, които ни атакуват отвсякъде,

...
В сезона на настинките и вирусите, които ни атакуват отвсякъде,
Коментари Харесай

Помага ли народната медицина в сезона на грипа

В сезона на настинките и вирусите , които ни нападат отвред, разумно е да се опитваме да създадем всичко допустимо да запазим здравето си. И постоянно прибягваме освен до витамини и одобрени лекарства, само че и до методите на така наречен национална медицина. А съгласно нейните разбирания, доста неща от всекидневието могат да ни оказват помощ в битката да останем здрави .
 Защо лукът ни разплаква
Защо лукът ни разплаква

Без даже да ни наскърбява

Като да вземем за пример, най-обикновеният лук . Вероятно сме чували нееднократно от своите баби, че лукът, изстискан във вода е " натурален антибиотик ", който укрепва имунната система, пази от вируси, а даже и оказва помощ, когато сме към този момент заболели.

Ако се допитаме до експертите обаче, няма да получим единомислещ отговор за сходни изказвания, поясняват от Prevention. Дори, съгласно тях, те нямат никаква научна основа.

Все отново, не може да отречем, че лукът има някои свойства , които биха могли да ни бъдат в помощ. Той е мощен антиоксидант, съдържа огромни количества витамин С, кверцетин, витамини от група В и калий. Доказано е и, че лукът може да понижи холестерола и кръвното налягане.
 Снимка 602807

И все пак едва ли пиенето на сок от лук вълшебен ще ни накара да се почувстваме по-добре. Най-доброто нещо, което тази напитка може да ни даде е хидратацията . Приемането на доста течности до момента в който сме заболели поддържа лигавиците влажни. А съгласно някои диетолози, повече изгоди бихме имали, в случай че непосредствено консумираме лука. Така ще се снабдим с повече фибри и антиоксиданти.

И разумно е, след всичко това да се запитаме дали има смисъл и даже дали е безвредно да се пие вода с лук. Специалистите са единомислещи, че това не би навредило на никого, като се изключи хората, които имат алергия към зеленчука . Единственото, което би трябвало да имаме поради е, че лукът е кисела храна и в случай че сме склонни да образуваме киселини, има прочут риск да изпитаме стомашен дискомфорт и отичане на корема.
 Снимка 602808

Така че, в случай че се усещаме неразположени, вместо да се самолекуваме, е по-добре да се обърнем към лекаря. Той би ни посъветвал да следваме едно значимо предписание - да одобряваме доста течности . Да наблегнем на плодовите сокове, чайове и бульони и да минимизирате кофеиновите питиета и алкохола. Би оказал помощ и един топъл душ , защото топлата влага въздейства добре на възпаления нос и гърло и обезпечава известно облекчение.
 Грип, простуда, Covid-19 и за какво боледуваме по-често през зимата
Защо боледуваме по-често през зимата

И по какъв начин да се предпазим от грип и простуда

А що се отнася до пиенето на вода с лук и другите предписания от времето на нашите баби... в последна сметка зависи от персоналния ни избор. И от вкусовите ни рецептори.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР