В сезона на жегите и рояците от комари е добре

...
В сезона на жегите и рояците от комари е добре
Коментари Харесай

Внимание - неподозираната опасност, която дебне домашните ни любимци


В сезона на жегите и рояците от комари е добре да обсъдим едно много настоящо в последно време заболяване при домашните любимци – Дирофилариозата. Доскоро сърдечните червеи бяха относително непознати за България паразити, изучавани от ветеринарните лекари в курса по „ Тропически заболявания “, само че стоплянето на климата ги направи постоянно срещан проблем.

Важен фактор са и дивите каниди, които служат като контейнер за паразитите. Основни пострадали са кучетата, само че гостоприемници могат да бъдат също котки, фретки и даже човек.

Причинители са кръгли червеи от жанр Dirofilaria. Възрастните човеци, които могат да доближат 20-30 см. дължина и над сантиметър ширина, живеят в огромните кръвоносни съдове на белия дроб и в сърцето. Там те създават своите „ бебета “, наречени микрофиларии, които циркулират в кръвта.

 куче Istock

Преносители и междинни гостоприемници са комарите. Смучейки кръв от инфектирано животно, те гълтам микрофилариите, отглеждат ги в себе си известно време и след това ги впръскват на незаразените, нищо неподозиращи пострадали. В новия гостоприемник от тези „ бебета “ се развиват ларви, а за 6-7 месеца и възрастни паразити, които стартират да се възпроизвеждат, затваряйки цикъла.

Възрастните червеи живеят 5-7 години, причинявайки редица увреждания на гостоприемника си. Ветеринарните лекари преглеждат четири стадии на болестта, първите два от които минават без никакви признаци. После се появяват нехарактерни признаци, като лесна уморяемост, намален вкус и намаляване, а в по-напредналите стадии – зной, кашлица, сърдечна и бъбречна непълнота. Често това става толкоз гладко и незабележимо, че стопаните, незнаейки че любимецът им има проблем, търсят помощ прекомерно късно.

 куче Istock

При котките, фретките и индивида, които са неспецифични гостоприемници, имунната система блокира много дейно паразитите и в множеството случаи се следи самооздарвяване. Но, пробвайки се да се спасят от защитните механизми на гостоприемника, постоянно червеите се локализират на нехарактерни места, като очна ябълка и подкожна тъкан.

Лечението на тази паразитоза, изключително в напреднал етап е много мъчно и скъпо. За благополучие можете да отбраните домашните си любимци с ежемесечна профилактика над двумесечна възраст. При възрастни кучета се прави тест в края на зимата и при негативен резултат всеки месец се ползва медикамент, който да убива микрофилариите, които комарите биха могли да са „ инжектирали “.

 куче Istock

Никога не давайте профилактични медикаменти на животното без да сте сигурни, че е крепко, тъй като в случай че не е, тези препарати, убивайки червеите, могат да убият и гостоприемника. В месеците, когато температурите са ниски и междинните гостоприемници, комарите, не летят, може да се спре даването на профилактични лекарства. Има страни, обаче, в които се прави целогодишно.

Ако сме ви заинтересували с това малко изложение на другояче сериозния проблем Дирофилариоза, обърнете се към ветеринарния ви доктор, който ще направи тест и ще ви помогне да изберете най-подходящия препарат за предварителна защита – нужна инвестиция за дългоденствие.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР