В севернокорейския ядрен комплекс Йонбьон изглежда е заработил още един

...
В севернокорейския ядрен комплекс Йонбьон изглежда е заработил още един
Коментари Харесай

МААЕ: В Северна Корея заработи още един ядрен реактор

В севернокорейския нуклеарен комплекс Йонбьон наподобява е проработил още един реактор, употребяващ атомно гориво, което значи, че Пхенян има нов евентуален източник на плутоний за своите нуклеарни оръжия, съобщи Международната организация за атомна сила (МААЕ), съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Години наред Северна Корея употребява отработеното гориво от петмегаватов нуклеарен реактор в Йонбьон за произвеждане на плутоний за нуклеарния си боеприпас, само че изхвърлянето на топла вода от по-голям леководен реактор подсказва, че и той към този момент е пуснат в деяние. 

МААЕ не е имала достъп до Северна Корея, откогато Пхенян изгони нейните инспектори през 2009 година Сега организацията следи страната от разстояние, като употребява основно сателитни фотоси. Без достъп МААЕ не може да удостовери експлоатационното положение на реактора, само че организацията следи приключване на огромно количество вода от охладителната система на леководния реактор от октомври насам.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси сподели, че напредъкът на нуклеарната стратегия на Северна Корея е мотив за " надълбоко страдание ". 

Активността в подземния нуклеарен полигон " Пунгери “ разсъни съмненията, че Пхенян се готви за ново тестване на нуклеарно оръжие, защото се стреми сътвори по-малки бойни глави, които да могат да бъдат носени от севернокорейските балистични ракети, отбелязва Ройтерс. 

Между 2006 и 2017 година на полигона " Пунгери “ бяха осъществени шест пробни нуклеарни гърмежа. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР