В селото на Дядо Коледа в полярния кръг подготовката за

...
В селото на Дядо Коледа в полярния кръг подготовката за
Коментари Харесай

Дядо Коледа е самотен в дома си в Лапландия

В селото на Дядо Коледа в полярния кръг подготовката за празника е доста по-самотна от нормалното, защото тази година задгранични туристи съвсем няма поради Ковид-19, заяви Агенция Франс Прес.

Зад плексигласов екран, който го защищава от вирусите на посетителите, тъй като даже Дядо Коледа не е в сигурност, обичаният на децата дъртак изясни, че за него и елените 2020 година ще е черна.

"Беше необикновена и сложна година - призна той през Агенция Франс Прес от пещерата си в Рованиеми.

"Тази година хората желаят от мен на първо място благополучие, здраве... или още малко благополучие. Децата обаче не престават да желаят играчки и игри ".

Заради рестриктивните мерки атракционът "Селото на Дядо Коледа ", който претендира да е формалният му дом, се оплаква от внезапно понижаване на посетителите. На ден идват единствено няколко десетки - малко повече от личния състав.

"Обикновено чакаме хиляди туристи, само че в този момент сме сами в света - установи Тепо Карялайнен, който е пристигнал от Южна Финландия със брачната половинка си и двете им деца.

Пътуванията, които не са от първа нужда, са неразрешени във Финландия. Чартърните полети бяха позволени единствено за три дни, с цел да бъде избавен сезонът. С тях обаче не пристигнаха доста чужденци.

Затова и няма чакащи пред дома на Дядо Коледа. Някои заплащат даже за персонална среща, въпреки и цената от 79 евро да е много висока.

Финландска Лапландия, чийто туристически център е Рованиеми, реализира рекордните 2,9 милиона нощувки през 2019 година Тази година обаче те са шест пъти по-малко, като преобладаващите са през първите месеци, преди настъплението на вируса.

Заради липса на гости конкурентният атракцион "Паркът на Санта " ще остане затворен до идната зима.

На към половин час път Арктическият снежен хотел, който се построява всяка година при минус 15 градуса Целзий, съвсем е приключен. Тази година той е два пъти по-малък, единствено с 11 пространства, само че всички украсени с ледени статуи. Зад него посетителите могат да се надяват да видят през транспарантния покрив на иглуто си другата сезонна атракция - северното зарево.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР